Η Έκρηξη

2023-09-18

(ένα μικρό διήγημα επιστημονικής φαντασίας)
Αφιερωμένο στο Νίκο, στο Βαγγέλη, στο Σταύρο.

Ο Χ. κοίταζε από το παράθυρο του δωματίου του τη φωτεινή μέρα του Σεπτέμβρη. Είχε βρέξει την προηγουμένη και τα χρώματα του κήπου έλαμπαν.

Εκείνη την ημέρα, από νωρίς το πρωϊ, τον έλουζε μια ευδαιμονία. Παράξενο αφού, καθηλωμένος στο αναπηρικό του καροτσάκι εδώ και επτά μήνες, υπέφερε από καρκίνο στον εγκέφαλο.

Ο Χ. ήταν ένας ιδιοφυής επιστήμονας. Καταξιωμένος στον τομέα της αστρο-σωματιδιακής φυσικής. Ήξερε πως αργοπέθαινε. Όμως, εκείνοι οι μήνες, από τότε που είδε τη μαγνητική του εγκεφάλου του, ήταν οι πιο ζωντανοί μήνες της ζωής του. Τα συναισθήματα, οι σκέψεις του είχαν πολλαπλασιαστεί, διέτρεχαν με ταχύτητα όλο το φάσμα της ανθρώπινης οντότητας και, μερικές φορές, πέρα από κάθε τι είχε βιώσει στα εξήντα δύο του χρόνια.

Ήτανε νέος για να φύγει. Γνώριζε όμως καλά, πως τα μεγάλα άστρα καίνε γρήγορα τα καύσιμά τους και η ζωή τους είναι σύντομη. Στην αρχή συμβιβάστηκε με αυτήν την πραγματικότητα. Όμως αργότερα, όλο και πιο συχνά, αναρωτιόταν εάν υπήρχε κάτι που μπορούσε να είχε κάνει στη ζωή του για να την ανατρέψει. Να επιμηκύνει έστω και για λίγο την παραμονή του σε αυτόν τον πλανήτη, να ταλαντεύεται μαζί του ανάμεσα στην ομορφιά και την ασχήμια του, ανακαλύπτοντας τον κόσμο. Ήτανε όμως ούτως ή άλλως πολύ αργά.

Όταν έχασε τις κινητικές του λειτουργίες, άρχισε να βυθίζεται, από το βάρος του όγκου, της φλεγμονής, ίσως και της απελπισίας, σε έναν παρήγορο λήθαργο.

Όμως, για άγνωστο λόγο, εκείνη την ημέρα, αρχές Σεπτέμβρη, οι σκέψεις του έλαμπαν όπως τα χρώματα του κήπου μετά τη βροχή.

Από νωρίς το πρωϊ, με απόλυτη διαύγεια, έφερε στο νου του, για πρώτη φορά, τους μήνες της αρρώστειας του και παρατήρησε ψυχρά, χειρουργικά, τον εαυτό του πώς κατέρρεε μέρα με την ημέρα. Ίσως, όπως ο ήλιος μας που συρρικνώνεται σιγά-σιγά μέχρι να σβήσει κάποτε εντελώς, να γίνει ένας λευκός νάνος, ένα αιώνιο απομεινάρι, μια άχρηστη ανάμνηση του φωτεινού του παρελθόντος. Η σκέψη μιας τέτοιας μοίρας τον συντάραξε. Όχι, δεν την ήθελε. 

Γνώριζε πως μόνο τα μικρά άστρα γίνονται λευκοί νάνοι. Τα μεγάλα, πεθαίνοντας εκρήγνυνται. Μια έκρηξη τρομακτική τα διαλύει ολοσχερώς, τα μετατρέπει σε ένα τίποτα, σε μία μαύρη τρύπα, εκσφεντονίζει στο διάστημα τα συντρίμμια τους, γεννώντας νέους κόσμους.

Άραγε εκείνος;

Εάν μπορούσε να διαλέξει, προτιμούσε αυτήν την έκρηξη. Οδυνηρή, όμως ταυτόχρονα ασύλληπτα ωραία. Θα τον διαμέλιζε ολοκληρωτικά, σκορπίζοντας στο στερέωμα όλα όσα υπήρξε, όλα όσα είχε μέσα του αλλά δεν πρόλαβε να φτιάξει, μια παρακαταθήκη που θα φώτιζε έστω και για λίγες δεκάδες χρόνια τον ουρανό, μια πανσπερμία ιδεών για τα θαυμαστά μυστικά, τα αξεδιάλυτα ερωτήματα του νου.

Αυτά σκεφτόταν εκείνο το πρωϊνό, με ένταση, με ανείπωτη αγωνία, με όλο και μεγαλύτερο πάθος, ώρες πολλές. Ώσπου κάποια στιγμή, κατά το μεσημέρι, δεν άντεξε πια, λύγισε. Άκουσε καθαρά το δυνατό κρακ του κλαδιού που σπάει κάτω από το βάρος του χιονιού στα υπέροχα, λευκά βουνά της πατρίδας του.

Και τότε, ένοιωσε τα πάντα με όλες τις αισθήσεις του. Ο νους του γνώριζε επιτέλους τα πάντα. Ακόμη και ότι την επόμενη μέρα θα ήταν νεκρός. Τα γνώριζε όλα. Όμως! Δεν είχε λόγια, δεν είχαν ακόμη εφευρεθεί οι λέξεις, τα σύμβολα, τα μαθηματικά για να τα αποδείξει.

Φώναξε τη γυναίκα του με όση δύναμη είχε, εκείνη όρμηξε στο δωμάτιό του τρομαγμένη.

-Γράψε. Το c είναι σταθερό μόνο στο δικό μας Σύμπαν.

-Τι λες;

-Το c, η ταχύτητα του φωτός.

Της έκανε νόημα να σωπάσει.

Μια κοκκινοκίτρινη πεταλούδα είχε κολλήσει πάνω στο τζάμι του παραθύρου.

-Άνοιξέ της.

Άνοιξε και, δισεκατομμύρια χρώματα πλημμύρισαν το δωμάτιο, ένας τυφώνας σκέψεις τον σάρωσαν, ένα γιγαντιαίο κύμα, ένα τσουνάμι ιδεών. Το μυαλό του, σαν σφουγγάρι, τα ρούφηξε όλα και αστραπιαία φούσκωσε, γιγαντώθηκε, τα γράμματα, τα σύμβολα που έβλεπε έγιναν απείρως μικρά και απείρως πυκνά, ολοστρόγγυλα, σαν λάστιχα αυτοκινήτων που χωρούν στη μύτη μιας βελόνας. Και, ανάμεσα στα βεγγαλικά που εκσφεντονίζονταν με ιλιγγιώδη ταχύτητα, κομματιάζονταν ανοίγοντας τα άνθη τους στον ουρανό του μυαλού του, αποκαλύφθηκαν τρεις μικρές, λευκές, οριζόντιες γραμμές, η μία κάτω από την άλλη.

-Ξ, ψιθύρισε. Γράψε: Ξ.

-Τι;

-Το κεφαλαίο ελληνικό Ξ. Η παράμετρος Ξ ενοποιεί...

Εκείνο το κλάσμα του δευτερολέπτου, ο λαμπρός αυτός ο εγκέφαλος έσβησε για πάντα.

Και τότε, ανέλαβε ο λεγόμενος ερπετοειδής εγκέφαλος. Τον σήκωσε από το αναπηρικό καροτσάκι, τον έσυρε στο χώμα του κήπου και τον έσπρωξε να σκαρφαλώσει γρήγορα πάνω στο μεγάλο πεύκο σαν προϊστορικός πίθηκος που αναζητά μήλα.

Κατερίνα Ζαχαριάδου

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Κατερίνα

● Σύντομο Βιογραφικό
Η Κατερίνα Ζαχαριάδου, γεννήθηκε και ζει στην Αθήνα. Είναι διδάκτορας Φυσικής και από το 1995 συνεργάζεται με Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα της ημεδαπής και αλλοδαπής. Σήμερα είναι Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττική.Στη λογοτεχνία εμφανίστηκε το 1984 εκδίδοντας τ’ αφηγήματα Στους δρόμους της σύμπτωσης. Κείμενά της περιελήφθησαν (έτη 1985, 1986) στην ετήσια ανθολογία του περιοδικού Φιλολογική Επιθεώρηση αποσπώντας εξαιρετικές κριτικές και στη βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών ανθολογία Φιλολογική Πρωτοχρονιά (1988). Έκτοτε, ποιήματά της έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά, ετήσιες ανθολογίες, ένθετα εφημερίδων και έχουν παρουσιαστεί σε ραδιοφωνικές εκπομπές και ποιητικές εκδηλώσεις. Έχει εκδώσει τα ποιητικά έργα Μέρες στην Καρχηδόνα (Παρασκήνιο, 2000), Απόηχοι (Ινφογνώμων, 2016) και Νυχτερινή Βροχή (Νίκας, 2021). Ποιήματά της συμπεριελήφθησαν στην ανθολογία Ποιήματα της κρίσης, 2008-2018 (Ιωλκός, 2020)

Σχετικές δημοσιεύσεις

Πέτρινη γέφυρα

Ο φθόνος ομοτέχνων και αντιτέχνων
Θέμα:Και καλά οι ομότεχνοι. Έχουν – ίσως – έναν λόγο, «έννομο συμφέρον» το λένε, ή με άλλα λόγια «δυο γαϊδούρια σε ένα αχούρι δεν χωράνε». Αλλά οι άλλοι, οι άσχετοι, που έχουν άλλου είδους ταλέντα, κάνουν άλλες δουλειές, αλλότριες και δεν υπάρχει περίπτωση (ακόμα και να ήθελες, λέμε τώρα) να μπεις στα χωράφια τους… εκείνοι οι ταλαίπωροι τι ζόρι τραβάνε με εσένα και τις επιδόσεις σου;...

Καράβι στα βράχια

Πριν το Τέλος
Θέμα:Κοιτούσε ώρα τώρα από ψηλά την χιονισμένη πόλη, μουντή και αφιλόξενη να ρουφάει με τον ίσκιο από το βουνό της που καμάρωνε στα πόδια της, τις στάλες από τα δάκρυα του, σαν να την δυνάμωναν για να μπορεί έπειτα να καταβροχθίσει την καρδιά του....

portrait of a man

Ποιητική συλλογή
Οι χειμώνες της καρδιάς μου
Του Μιχάλη Ζεχερλή
Θέμα: Ύμνος στα δάκρυα που ξεπλένουν τους την οδύνη από τους χειμώνες της καρδιάς.

Σκάφη σε λιμάνι

«Το δαχτυλίδι που φορείς» εγώ στο έχω δοσμένο
Θέμα:Από παιδί μοί άρεσαν τα δαχτυλίδια. Της μαμάς πρώτα. Όχι η βέρα, όχι. Της στένευε το δάχτυλο και το έκανε σαν λουκάνικο.Το άλλο, με το ρουμπίνι (μια κοτρώνα να, έτσι μου φαινόταν) και με χρυσό 24 καρατίων παρακαλώ. Μπορεί και παραπάνω...

Αγαπημένες δημοσιεύσεις

Βέσπα
Ονείρων Πάθη
Διήγημα μυστηρίου
Θέμα:Από την σειρά διηγημάτωνΜυστικές ιστορίες του Οθέλλου Ηστ
Πίνακας ζωγραφικής
Υπερασπίσου το παιδί
Quotes
06-03-20233
Θέμα:Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα...
Κάιν & Άβελ
Γνωμικά και αποφθέγματα για την ζήλια
Αποφθέγματα
Θέμα:Γνωμικά και αποφθέγματα για τον φθόνο και την ζήλια.

Μεσήλικες
13-01-2023
Η πιο χαμένη μέρα
Αποφθέγματα
Nicolas Chmfort
Θέμα:Ξυπνάς μουτρωμένος ,βαρύς, άκεφος ; πήγαινε μια στιγμή στον καθρέπτη δες την έκφραση σου και τότε.....
Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Διαβάστε επίσης

Naples

Ταξιδιωτικές εμπειρίες
Νάπολη:H βρώμικη αλλά μαγική πριγκίπισσα του Νότου
Θέμα:Όταν προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο της Νάπολης είχα στο νου μου μια πόλη που λατρεύει τον Μαραντόνα και το ποδόσφαιρο αλλά και μία πόλη γεμάτη από αρχαιότητες και με διάχυτο το ιταλικό μπρίο του Νότου...

Ταξιδιωτικές εμπειρίες
Ελλάδα η χώρα που ζουν μόνο αρτιμελείς πολίτες.
Θέμα:Αποφάσισα μετά από χρόνια να διασχίσω την Εγνατία οδό για να επισκεφθώ την ιδιαίτερη πατρίδα μου τι το 'θέλα; Το ταξίδι μου εξελίχθηκε σε ένα συνεχές βασανιστήριο .....

Delfini

Παράξενα νέα
18 πολύ παράξενα αλλά παντελώς αληθινά γεγονότα που θα σας εκπλήξουν
Θέμα:Οι μοναδικές πληροφορίες που αφορούν περίεργα γεγονότα που είναι όμως αληθινά πάντα μας προκαλούν μια μεγάλη έκπληξη...

Σκύλος οδηγεί σκάφος

Παράξενα νέα
Ένας πανέξυπνος σκύλος οδηγεί σκάφος (Video)
Θέμα:Ένας πανέξυπνος σκύλος στην πόλη Riverview της Φλόριντα οδηγούσε ένα μικρό μηχανοκίνητο σκάφος με το αφεντικό του και συνεπιβαίνοντα στο σκάφος να πίνει αμέριμνος το ποτό του....


Επιχειρήσεις | Διαφ.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Logo_12 lina12
✅ Η Λογιστική στην Πράξη
40χρόνια στο πλευρό σας
✅ Το μεγάλο λογιστικό γραφείο για τις μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις

The Bad Batch

Επικίνδυνη Συμμορία: Μια εκρηκτικά ποπ αλληγορική περιπέτεια δράσης και μυστηρίου
30-08-2023
Θέμα:H Επικίνδυνη Συμμορία( The Bad Batch) είναι μία ταινία παραγωγής του 2016 που η σκηνοθετική ματιά της Άνα Λίλι Αμιρπούρ δημιουργεί μια εκρηκτική περιπέτεια δράσης και τρόμου με έντονα τα στοιχεία της αλληγορικής διάθεσης που αναβλύζουν πλούσια όσο την παρακολουθείς...


Sorry, your browser does not support inline SVG.
✅ To Moments blog είναι η δική σου συντροφιά

Γίνετε μέλος

● Δημιουργήστε τον λογαριασμό σας και αποκτήστε πρόσβαση στο premium περιεχόμενο του moments blog.
Χωρίς κανένα κόστος. Θα λάβετε ειδοποίηση μέσω email όταν το αίτημα σας εγκριθεί.

Αν είστε ήδη μέλος πατήστε στην ένδειξη είσοδος μελών.

Follow us
facebook twitter youtube tiktok envelope home

Προσοχή:
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο , η αναπαραγωγή, ολική μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση η διασκευή των λογοτεχνικών κειμένων που δημοσιεύονται στο moments blog χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια των δημιουργών τους και του moments club.Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Παραγωγή: Moments Blog