⚈Παροιμίες

Σύντομη περιγραφή:

Στην ενότητα μας «Παροιμίες» θα διαβάσετε τις καλύτερες και σπουδαιότερες παροιμίες, ρήσεις και γνωμικά από την Ελλάδα αλλά και από όλες τις γωνιές του κόσμου. Μπορείτε επίσης να αναζητήσετε επιπλέον ότι σας ενδιαφέρει περισσότερο από τα παραπάνω κάνοντας κλικ στη μπάρα με την ένδειξη ⚊ Ψάχνω για…⚊ στο δεξί πάνω μέρος της σελίδας που επισκέπτεστε αυτή τη στιγμή.

Font Awesome 1 Icons W3.CSS

Πρόσφατες δημοσιεύσεις

● Παροιμίες από την Ελλάδα και όλο τον κόσμο

Η Λιουδάκη Μαρία το 1938 έγραφε χαρακτηριστικά «Κάμανε οι καματεροί για τον ακαμάτευτο» δηλαδή δούλεψαν οι εργατικοί και τα κληρονόμησε ο τεμπέλης, πάνω σε αυτή τη ρήση στηριζόμενος αποφάσισα να σας παρουσιάσω γνωμικά από τους αρχαίους σοφούς μας και παροιμίες από την ελληνική λαϊκή παράδοση, για τον τεμπέλη και τον συνώνυμο του τον ακαμάτη που...

Οι παροιμίες είναι σύντομα και περιεκτικά γνωμικά που εκφράζουν μέσα σε λίγες λέξεις την συσσωρευμένη τη σοφία του λαού μας. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούν ένα αλληγορικό τρόπο για να διδάξουν μέσα από μια παρομοίωση εμπειρίες και σοφία ετών πολλών ανθρώπων.

Οι λαοί της Ανατολής και ειδικότερα της Αιγύπτου, της Αρχαίας Μεσοποταμίας και της Εγγύς Ανατολής γενικότερα έχουν ασχοληθεί ιδιαίτερα με τη διδαχή προς στους νεότερους μέσα από τις παροιμίες τους. Έχουν γραφεί τουλάχιστον 40 συλλογές παροιμιών που ορισμένες από αυτές έχουν ηλικία 4000 χρόνων τουλάχιστον. Πολλές από αυτές μοιάζουν με τις βιβλικές...

Ο Μάρτης είναι ένας από τους ωραιότερους μήνες του χρόνου, είναι ο πρώτος μήνας της άνοιξης που πολλές φορές με την καλοκαιρία του μας ξεγελά, γι αυτό τον λόγο και υπάρχουν πολλές λαϊκές παροιμίες για αυτόν. Ας μην ξεχνάμε εξάλλου ότι αρκετούς αιώνες πριν ο Μάρτης ήταν ο πρώτος μήνας του χρόνου.

Τις Απόκριες αρχίζουμε να τις γιορτάζουμε τρεις εβδομάδες πριν από την Καθαρά Δευτέρα οπότε και αρχίζει η Μεγάλη Σαρακοστή. Ταυτίζονται με την περίοδο του Τριωδίου, μια κινητή περίοδο στην Χριστιανική παράδοση από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου μέχρι την Κυριακή της Τυροφάγου ή Τυρινής.

Είναι γεγονός ότι ελληνικός λαός είναι σοφός,οι παροιμίες του δε στα βάθη του χρόνου είναι διδαχή,γνώση και οδηγός για να αντιμετωπίσει ο καθένας μας τις δυσκολίες και τα εμπόδια της ζωής.

Για την τιμή και το κόστος στη ζωή έχουμε πάμπολλα γνωμικά και παροιμίες και στην Ελλάδα, παρακάτω επιλέξαμε τις πιο γνωστές παροιμίες και γνωμικά από όλο τον κόσμο που ίσως σας δώσουν μια πιο πλατιά γνώση για την τιμή και πως αυτή επηρεάζει τον κόσμο μας.

Αν δεν πρόκειται να πιεις το νερό, άστο να τρέξει.Ακόμα και το να ξυπνάς νωρίς δεν επισπεύδει το χάραμα.Δεν είναι όλα όσα λάμπουν χρυσός.Μη ζητάς στη φτελιά για αχλάδια.Να διατηρείς την τάξη και η τάξη θα διατηρήσει εσένα.
Η εξαίρεση επιβεβαιώνει τον κανόνα.Η φύση απεχθάνεται το κενό.Διαίρει και βασίλευε.

  Δημοφιλείς ενότητες
Είμαστε η δική σου συντροφιά