Veronica: Φόνος για δύο αράδες 

2022-11-10
◼ Από τη σειρά διηγημάτων: Στιγμές από τη ζωή μου

Διήγημα του Μιχάλη Ζεχερλή


«Μεγάλωσα ξαφνικά μέσα σε ένα βράδυ, άσπρισαν σε ένα λεπτό κρόταφοι και ζάρωσε πρόσωπο και κορμί σε ένα ξημέρωμα ,σκόρπισα σαν άνθρωπος από τις συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειές να πείσω τον άνθρωπο που λάτρεψα να μοιραστούμε το υπόλοιπο της ζωής μας σε ένα κοινό δρόμο -Λέξη μοναδική , μόνο η ψυχή ενός ερωτευμένου αληθινά, αντιλαμβάνεται την σημασία της -που θα οδηγεί τα όνειρα και τις προσδοκίες μας, για μικρά όνειρα ντυμένα με επένδυση αγάπης και προσδοκίες λαξεμένες από πάθη και αιώνιους πόθους.

Και ήρθε εκείνο το καταραμένο βράδυ, που αρνήθηκε ότι υπάρχω, ότι ζω, ότι μπορούσα να μοιράζομαι την σκιά του κορμιού της .

Τα χρόνια από εκείνη την στιγμή αρχίσαν να περνούν ταχύτατα ,σαν υπερταχεία που έψαχνε να βρει ένα σταθμό για να τελειώσει το ταξίδι της , και έτρεχε σαν δαιμονισμένη για να τον έβρει.

Δεν ησύχαζα ποτέ , η μορφή της ήταν καρφιτσωμένη στην σκέψη μου ,σαν αγκάθι που σε πληγώνει όταν προσπαθείς να αγγίξεις ένα τριαντάφυλλο.

Η μουσική έγινε βάσανο γιατί μου θύμιζε εκείνη ,έπαψα να ακούω αγαπημένα μου τραγούδια γιατί με πονούσαν, κάθε στίχος και ένα δάκρυ , όποτε έβαλα ένα τέλος και έπαψα να ακούω μουσική.

Άρχισα να ταξιδεύω στην Ευρώπη ήταν η μόνη διέξοδος πίστευα πως όσο πιο μακριά ταξιδέψω τόσο λιγότερο θα σκέφτομαι.

Επισκέφθηκα πρωτεύουσες ,μικρές και μεγάλες πόλεις, έζησα μέσα τους χειμώνες και καλοκαίρια αλλά τα αποτελέσματα πενιχρά, το χιόνι τους μου θύμιζε το λευκό της δέρμα όπως και τις δρασκελιές της πάνω στο πυκνό στρωμένο χιόνι κρατώντας ένα μπουκάλι δύο λίτρων με κόκα κόλα όταν την πρώτο συνάντησα στην πόλη που σπούδαζε .

Ο Ήλιος και η θάλασσα τους μου έφερναν τα μάτια της και τις πρώτες μας διακοπές σε ένα απόμακρο νησί της μεσογείου.

Όλα μου φαινόταν ανούσια ,η ψυχή μου δεν ησύχαζε ποτέ, η καρδιά μου πονούσε και τα βράδια ήταν καταθλιπτικά γεμάτα μοναξιά και ας υπήρχαν γύρω μου εκατοντάδες νοματαίοι .

Άρχισα μήπως και σωθώ να στροβιλίζω το κορμί μου σε γυναικείες αγκαλιές, πρώτα  το προσπάθησα με μια ηθοποιό ,μετά με ένα μανεκέν ,μετά μια δικηγόρο ,μια οδοντίατρο μια κομμώτρια, καμία νίκη, τίποτα άθλιες σχέσεις που ο κύριος φταίχτης ήμουν εγώ για την αποτυχία τους ,εκτός από κάποιες στιγμές ερωτικής απόλαυσης, το τελικό αποτέλεσμα ήταν να γίνομαι κομμάτια, χίλια κομμάτια από τις ενοχές που φυλάκιζαν το κορμί μου.

Τέλος σκέφτηκα ότι ούτε αυτό μου προσέφερε την γαλήνη που έψαχνα, αποφάσισα να αρχίσω  πάλι το διάβασμα, έτσι και αλλιώς πάντα μου άρεσε η λογοτεχνία . 

Σιγά- σιγά τα μυθιστορήματα, η ποίηση μου έδιναν μια ηρεμία ένα τόνο διαφορετικό ,μου ηρεμούσαν το είναι μου , την ψυχή μου και γαλήνευαν τον νου, ζουσα με τους ήρωες τους και απήγγειλα με τους στίχους τους.

Απομονώθηκα σε ένα σπίτι στο  μικρό χωριό μου  και ζούσα μια ήσυχη ζωή ,κάποιες στιγμές θόλωνε το μυαλό από την σκέψη της και ο πόνος βαθύς έσκιζε τις σάρκες μου αλλά πια ήταν λίγες στιγμές μέσα στην μέρα.

Ένα βράδυ αποφάσισα να γράψω όσα νιώθω και να στήσω  μια σειρά διηγημάτων  με ηρωίδα την Veronica μία γυναίκα, γιατρό σε μία μικρή πόλη της  βόρειας Εύβοιας ,που μέσα από τις  ιστορίες της  θα υμνούσα τα προτερήματα της  και θα κατακεραύνωνα τις αδυναμίες της ,αυτό το βιβλίο κρατάτε τώρα στα χέρια σας εύχομαι να σας αρέσει ή να βρείτε διασκεδαστικές τις ιστορίες της.»

Κατέβηκα από το βήμα αργά, διέσχισα την αίθουσα και κίνησα για το σημείο που ήταν ένα τραπεζάκι και μια σειρά από ψάθινες καρέκλες για να υπογράφω αφιερώσεις σε όσους ήθελαν να με γνωρίσουν από κοντά και να γράψω δυο λέξεις στο βιβλίο που αγοράσαν.

«Καλά τα πήγες στην παρουσίαση » ψιθύρισε ο εκδότης μου  και συνέχισε με σκωπτικό ύφος « Μέχρι και εγώ έμαθα στιγμές σου που δεν γνώριζα αλλά δεν νομίζω ότι ήταν απαραίτητο να τις μάθουν και οι αναγνώστες σου » Γύρισε το κεφάλι προς την είσοδο της αίθουσας και χαμογελώντας κίνησε προς το μπουφέ που ήταν στρωμένος ακριβώς απέναντι από τον χώρο όπου βρισκόμουν.

Όσο υπέγραφα και συνομιλούσα με διάφορες αναγνώστριες και αναγνώστες που με πλησίαζαν για μια αφιέρωση ιδιόχειρη του βιβλίο μου που μόλις είχαν αγοράσει διέκρινα στο βάθος μια κυρία ψηλή με ξανθά μαλλιά και με αγέρωχο βλέμμα που το κατεύθυνε ίσα προς το μέρος μου.

«Θεέ μου η αυτή είναι η Βερόνικα δεν άλλαξε καθόλου , πως και μου κάνει τέτοια τιμή;» σκέφτηκα σχεδόν φωναχτά.

Φορούσε ένα άσπρο κοντό φόρεμα μέχρι τα γόνατα μαύρες γόβες  και ένα γαλάζιο φουλάρι ασορτί με το χρώμα των ματιών της .

Μου κούνησε το χέρι από μακριά σαν να με χαιρετούσε ,τις ανταπέδωσα και εγώ τον χαιρετισμό,  ζήτησα συγνώμη από τον κόσμο που περίμενε σκαρφίζοντας μια δικαιολογία και προχώρησα προς το μέρος της.

Στεκόταν λίγα μέτρα μπροστά και μέσα από την είσοδο της αίθουσας- που φιλοξενούσε την εκδήλωσή μας- με τα χέρια σταυρωτά ,στηριζόμενη στα δυο πόδια της που ήταν ελάχιστα ανοιχτά, σαν να είχε πάρει θέση για μια εξοντωτική πάλη.

«Καλησπέρα Στέλιο» μου είπε για να με χαιρετίσει, ενώ ήδη είχε αρχίζει να βραδιάζει, βλέπεις Νοέμβρης μήνας ήταν, η φωνή της μου ακούστηκε σκληρή σαν πέτρα.

«Τι κάνεις εδώ Βερόνικα ;» την ρώτησα , ένοιωσα μια πικρή χαρά που την ξανάβλεπα μετά τόσα χρόνια, αντιλαμβανόμουν όμως , για να εμφανιστεί  έτσι ξαφνικά  θα έρχεται κατακλυσμός και ο φόβος φώλιασε απότομα στα σωθικά μου ,σφίχτηκα τόσο πολύ που καθρεπτίστηκε σίγουρα στην έκφραση του προσώπου μου .

«Το βιβλίο σου είναι ένα μάτσο σκατά» Το πρόσωπό της έφεγγε μίσος και απόγνωση ,την παρακάλεσα να μην φωνάζει  και την οδήγησα τραβώντας απαλά από το χέρι σε μια μικρή αποθήκη που ήταν στην δεξιά πλευρά της πόρτας από όπου στεκόμασταν  λίγο πριν.

«Είμαι παντρεμένη εδώ και δέκα χρόνια ,έχω παιδιά και εσύ με έκανες ρεζίλι με αυτά που γράφεις» «μα τι είναι αυτά που λες» την απάντησα» και συνέχιζα σχεδόν φωνάζοντας ,εκνευρισμένος με αυτά που άκουγα  « Μόνο εσύ και εγώ ξέρουμε ότι το Βερόνικα δεν είναι το πραγματικό σου όνομα, έτσι σε φώναζα εγώ γιατί σου άρεσε πολύ αυτό το όνομα,  το πραγματικό σου όνομα είναι Κλεοπάτρα , άλλος είναι ο λόγος που ήρθες ως εδώ και θα ήθελα να τον μάθω τώρα» χαμήλωσε το κεφάλι για λίγο, όταν το σήκωσε με κοίταξε στα μάτια -το βλέμμα της ήταν θολό και η έκφραση της αλλοπαρμένη, όπως ενός τρελού , κουνούσε ακατάπαυστα τα χέρια της και έτρεμε ολόκληρη- σε μια στιγμή μου ψιθύρισε «Δεν είχαμε μέλλον μαζί έτσι πίστευα έκανα λάθος τότε και το πλήρωσα ακριβά, παντρεύτηκα έναν αγύρτη έκανα μαζί του τρία παιδιά που τα φρόντιζα πολλά χρόνια μόνη μου χωρίς βοήθεια από κανέναν , αλλά ποτέ δεν σε ξεπέρασα και εσύ δεν έκανες τίποτα να αλλάξεις τα πράγματα ,απλά έγραψες ένα κωλοβιβλίο ,σιγά τα αυγά ρε κάθαρμα» Έκατσα σε μια καρέκλα στην άκρη του τοίχου με σπασμένα μπράτσα ,ξεχαρβαλωμένη από τα χρόνια αποκαμωμένος από την ένταση της συζήτησης ,μη πιστεύοντας αυτά που άκουγα- πάντα έφταιγα για όλα εγώ, ακόμα και για τον γάμο της που όπως καταλάβαινα δεν πήγαινε και τόσο καλά.- Κάποια στιγμή την είδα να ψαχουλεύει την τσάντα της ήταν τεράστια ,πως τις κουβαλούν οι γυναίκες τόσο βαριές που είναι πάντα μου έκανε εντύπωση, αναρωτιέμαι τι κρύβουν μέσα τους - και έψαχνε μανιωδώς κάτι να βρει.

Ο πυροβολισμός ακούστηκε σε όλη την αίθουσα ,έτρεξε ο κόσμος άλλοι προς την έξοδο φοβούμενοι για την ζωή τους ,άλλοι προς το σημείο που ακούστηκε ο ήχος του πυροβολισμού ,ίσως από περιέργεια ή να προσφέρουν όποια βοήθεια μπορούσαν επειδή εκείνη την στιγμή ο παροξυσμός του φόβου τους έκανε να νοιώθουν σαν μικροί ήρωες.

Όταν κάποιοι πρώτοι μπήκαν στην μικρή αποθήκη αντίκρισαν την Βερόνικα γονατισμένη να κλαίει γοερά με ύφος τσακισμένο που θύμιζε παράφρονα σε στιγμές οδύνης ,κρατώντας σφιχτά  πάνω της το άψυχο σώμα του Στέλιου «Σε λάτρεψα τόσο πολύ που δεν άντεχα να ακούω τις σκέψεις σου για μένα αποτυπωμένες τόσο σκληρά στο βιβλίο σου συγνώμη Στέλιο συγνώμη.» ψιθύρισε και φίλησε απελπισμένα τα νεκρά του χείλη .

Ο Στέλιος αιμορραγούσε στο ύψος της καρδιάς δίχως σφυγμό λυτρωμένος από τα βάσανα του μυαλού και της ψυχής του, παραδομένος στο αιώνιο χαμόγελο ενός ταξιδιού δίχως γυρισμό.

Έξω στον δρόμο ένας πραματευτής διαλαλούσε την πραμάτια του όσο ήλιος έσβηνε και το βράδυ πρόβαλε βαρύ σαν τον θανατικό της μέρας.

Ο ήχος από τις σειρήνες των περιπολικών της αστυνομίας που έφθανε ακουγόταν  όλο και πιο καθαρά,αλλά σήμερα έμοιαζε σαν πένθιμη ραψωδία.

⚊ Σχετικές δημοσιεύσεις

park_bristol

Terror in the Normans Garden
Από τη Σειρά διηγημάτων
Στιγμές από τη ζωή μου
Θέμα: Ταξίδευα ήδη τέσσερις ώρες , είχα ξεκινήσει από το Λονδίνο οδικώς με προορισμό το Μπρίστολ με ένα αυτοκίνητο που είχα προλάβει να νοικιάσω από το αεροδρόμιο, ένα Honda civic...

   

   

Estella

Τα ταξίδια της Εστέλλας
Από τη Σειρά διηγημάτων
Στιγμές από τη ζωή μου
Θέμα: Κάθε βράδυ εδώ και χρόνια τώρα η Εστέλλα ταξιδεύει σε κόσμους παράξενους και μακρινούς μέσα σε χειμώνες και καλοκαίρια, μαγεύεται από μέρη που λάμπει η θάλασσα...

   

akri_765

Κάποιο χειμώνα στην Άκρη ενός Βουνού
Από τη Σειρά διηγημάτων
Στιγμές από τη ζωή μου
Θέμα: Καθισμένος σε ένα μικρό καφέ στα Λαδάδικα άκουγα τα γαλάζια φεγγάρια να με μαλώνουν γιατί δεν γράφω τις ιστορίες που ζήσαμε μαζί στα ταξίδια που με συντρόφευαν αυτά τα χρόνια...

   

   

Septembris

Last day of September
Από τη Σειρά διηγημάτων
Στιγμές από τη ζωή μου
Θέμα: Ο Αλέξανδρος δέχεται ξαφνικά ένα τηλεφώνημα από τον παλιό του φίλο Δημήτρη σε μία ιδιαίτερα σημαντική μέρα για αυτόν . Η κλήση του Δημήτρη τον αναστατώνει γιατί του ξυπνά αναμνήσεις που τον σημάδεψαν την ζωή του.

   
⚊ Πρόσφατες δημοσιεύσεις

⚊ Απο τη σειρά διηγημάτων: Στιγμές από τη ζωή μου

Το γεροντάκι της ιστορίας μας για άλλη μια μέρα αφού περιπλανήθηκε στους δρόμους της Αθήνας τρικλίζοντας και σκοντάφτοντας στα κατεστραμμένα πλακάκια της Μιχαλακοπούλου, ζητιανεύοντας έξω από τα λαμπερά της μαγαζιά, στολισμένα με κόκκινα αυγά και λαμπάδες ,γεμάτα παιχνίδια και ρούχα πολύχρωμα, ζωντανά σαν τον ανοιξιάτικο ουρανό της .

Ήταν δεν ήταν 150 cm ,τα αυτιά του στις άκρες ήταν μυτερά σαν ανάποδα τρίγωνα. Φορούσε ένα πράσινο Τζάκετ και ένα γαλάζιο πουκάμισο με κόκκινο γιακά.

«Μεγάλωσα ξαφνικά μέσα σε ένα βράδυ, άσπρισαν σε ένα λεπτό κρόταφοι και ζάρωσε πρόσωπο και κορμί σε ένα ξημέρωμα ,σκόρπισα σαν άνθρωπος από τις συνεχείς αποτυχημένες προσπάθειές να πείσω τον άνθρωπο που λάτρεψα να μοιραστούμε το υπόλοιπο της ζωής μας σε ένα κοινό δρόμο -Λέξη μοναδική , μόνο η ψυχή ενός ερωτευμένου αληθινά, αντιλαμβάνεται την...

Κοιτούσε ώρα τώρα από ψηλά την χιονισμένη πόλη, μουντή και αφιλόξενη να ρουφάει με τον ίσκιο από το βουνό που καμάρωνε στα πόδια της, τις στάλες από τα δάκρυα του, σαν να την δυνάμωναν για να μπορεί έπειτα να καταβροχθίσει την καρδιά του.

Doctor stories

2020-09-10

Είχε πάρει να βραδιάζει, ο χειμώνας δεν έλεγε να φύγει ,Μάρτης μήνας και τα δέντρα λύγιζαν από τον αγέρα λες και ήταν μεσοχείμωνο, χιόνιζε από ώρα και το σκηνικό όπως διαμορφωνόταν με τις άσπρες τούφες να χτυπούν το παράθυρο μου σχηματίζοντας περίεργα σχήματα μέσα στο απόλυτο σκοτάδι με φόβιζε ,είχαν απαγορέψει και την κυκλοφορία και αυτή η...

⚊ Διαβάστε επίσης

Tέχνη & Ζωή
Mε το δικό μας βλέμμα

Marilyn_Monroe

Αποφθέγματα
★★★★
Η Μέριλιν Μονρόε και οι 20 πιο διάσημες φράσεις της που έμειναν στην ιστορία.
Θέμα:Η Μέριλιν Μονρόε (Marilyn Monroe) γεννήθηκε με το όνομα Νόρμα Τζιν Μόρτενσον την 1η Ιουνίου του 1926....

Ηδονή

Αποφθέγματα
★★★★
Ηδονή & Απολαύσεις -Τα σπουδαιότερα Αποφθέγματα & Γνωμικά
Θέμα:Η φωνή της σάρκας γυρεύει να μη πεινά, να μη διψά, και προσδοκά έτσι να θρέφεται το κορμί και η ψυχή για πάντα. Κάπως έτσι βλέπει την ανάγκη των ανθρώπων για την ηδονή και τις απολαύσεις ο Επίκουρος...

gerl_ermou_03

Το Κορίτσι της Ερμού
(Kεφάλαιο 7 έως 9)
Θέμα: Η Προδοσία του Βασίλη: Χαζές σκέψεις έπνιγαν το μυαλό μου σήμερα , ίσως να έφταιγε λιγάκι το Sivas ,ίσως πάλι να έφταιγαν τα κόκκινα σαν τριαντάφυλλα χείλη της Ιφιγένειας που τα είχα τώρα εμπρός μου αλλά τα είχα στερηθεί...

Δείτε όλα τα κεφάλαια εδώ

fofos_1121

28-11-2017
Του Μιχάλη Ζεχερλή
Όνειρα
Θέμα:Τα Όνειρα είναι ένα από τα πρώτα ποιήματα της ποιητικής συλλογής Οι χειμώνες της καρδιάς μου και δημιουργήθηκε ένα καλοκαιρινό ξημέρωμα στη Φολέγανδρο το 1998...

h_Giagia_mou_h_Xronia_2224

★★★★
Η Γιαγιά μου η Χρονιά
01-11-2023
Θέμα:Στεκόταν εκεί καθιστή με ένα γλυκό χαμόγελο στα χείλη και στο πλάι της ο Παππούς μου όρθιος με το τσιγκελωτό μουστάκι του, όμορφος άντρας , η φωτογραφία τους κιτρινισμένη από τον καιρό σε μια κορνίζα σε περίοπτη θέση στο σαλόνι μας...

1050_656

★★★★
Ποιητική Συλλογή Αντίλαλοι
Του Μιχάλη Ζεχερλή
Όταν ζήλεψε η Αφροδίτη
Θέμα: «Όταν ζήλεψε η Αφροδίτη» είναι ένα από τα λίγα δημιουργήματα του Μιχάλη Ζεχερλή που περιλαμβάνονται σε αυτή τη συλλογή και περιγράφουν με τόσο πάθος την γυναικεία θέλξη, την ομορφιά, την κομψότητα και την αρμονικότητα....

kyriaki

★★★★★
Μια χαμένη Κυριακή: Μαρινέλλα & Κώστας Χατζής
Θέμα: Το εξαιρετικό λαϊκό τραγούδι μια «Μια χαμένη Κυριακή» το ερμήνευσαν πρώτη φορά η Μαρινέλλα και ο Κώστας Χατζής, περιλαμβάνεται στο μουσικό Άλμπουμ....

xionismena_xeili

Χιονισμένα χείλη
Ιστορία: Πρώτη
Από τη σειρά διηγημάτων Οι μυστικές ιστορίες του Οθέλλου Ηστ
Θέμα:Μπήκε στο γραφείο φουριόζος ήταν γύρω στα πενήντα με πυκνά μαύρα φρύδια καστανόξανθα μαλλιά με πινελιές λευκού στους κροτάφους, οβάλ πρόσωπο ,λίγο κυρτούς ώμους και ύψος γύρω στο 1,80 μου άπλωσε το χέρι «καλησπέρα, ήρθα να σας δω και να μιλήσουμε»....

 

 

zecherlis

Δείτε: Tα καλύτερα του Moments Blog
Θέμα:Οι κορυφαίες δημοσιεύσεις των συνεργατών του Μoments blog που λάτρεψαν οι αναγνώστες μας όλα αυτά τα χρόνια.

Sorry, your browser does not support inline SVG.

blog_69

● Δημιουργήστε τον λογαριασμό σας και αποκτήστε πρόσβαση στο premium περιεχόμενο του moments blog.Χωρίς κανένα κόστος. Θα λάβετε ειδοποίηση μέσω email όταν το αίτημα σας εγκριθεί.

Είμαστε η δική σου συντροφιά


Διαφ.