Βαθύ πράσινο

2019-11-07
◼ Σειρά διηγημάτων: Στιγμές από τη ζωή μου

Βαθύ πράσινο

Συνήθως κάθε ιστορία στο τέλος της έχει έναν νικητή και έναν ηττημένο ,στην δική μας όμως ιστορία αυτό το αξίωμα έχει δύο όψεις.

Πράσινα μάτια ,αυτό το βαθύ πράσινο που λάμπει όταν σε κοιτούν και νομίζεις ότι σε ταξιδεύουν στις ακτές του Ιονίου τον θεριστή Αύγουστο ,  πάντα σε μαγεύουν σαν μάγισσες, σαν ξωτικά, ζητάς ,θέλεις να χαθείς μέσα τους ,να κολυμπήσεις, να γευτείς την ομορφάδα τους.

Αυτή  πάλι η έκφραση όταν ανταποκρίνονται στο κάλεσμα σου σε οδηγεί να θέλεις να χαθείς στα μύχια μυστικά του κορμιού τους , πιστεύεις ότι μαζί τους ταξιδεύεις λεύθερος σε λιβάδια που είναι απάτητα και σε περιμένουν να τα πατήσει ο πόθος σου, θέλεις να τρέξεις πάνω τους να τα μακελέψεις  , να σε πυρακτώσει η φωτιά που καίει μέσα τους, υπόσχονται όταν τα λατρέψεις  να σε πλημμυρίσουν από γεύσεις εξωτικές που η γλυκάδα  τους θα λιώνει στα χείλη σου.

Η Γαρουφαλλιά ήταν ψηλή, αδύνατη ,όμορφη θα την έλεγε κανείς, από μικρή έμεινε ορφανή ,ζούσε σε ένα χωριουδάκι στους πρόποδες του Ψηλορείτη . Καταγόταν από την Λάρισα και ήρθαν εδώ με τον πατέρα της όταν η μητέρα τους πέθανε από τύφο τον Απρίλη του 37 , ο πατέρας της  τότε την πήρε και ήρθαν στην Κρήτη  εδώ στο χωριό σε κάτι μακρινούς συγγενείς τους από την πλευρά της μάνας της Ο πατέρας της σκοτώθηκε τις πρώτες μέρες του πόλεμου, τον Νοέμβρη του 41 από μια ιταλική σφαίρα στα βουνά της Πίνδου ,τον θάψανε εκεί μαζί με άλλους συμπολεμιστές του , της έλειπε πολύ είχε τα δικά του μάτια ,πράσινα και φωτεινά σαν Ήλιος που φωτίζει τα βάθη της Θάλασσας .

Σήμερα σηκώθηκε χαράματα  έφαγε λίγο παξιμάδι που το βούτηξε σε λίγο τσάι για να μαλακώσει ,έκανε πάστρα στο σπίτι- μια μικρή φτωχική καλύβα στην άκρη του χωριού που τους παραχώρησαν οι συγγενείς με την προτροπή του Παπαβαγγέλη και ξεκίνησε πρωί- πρωί για να μαζέψει ξύλα από το δάσος- ήταν λίγο παραπάνω από το χωριό πάνω από την εκκλησιά του Αι Γιώργη, καμία πεντακοσαριά μέτρα μακριά από τον χωματόδρομο που ένωνε την εκκλησιά με το χωριό. 

Οι βελανιδιές και τα κυπαρίσσια σκέπαζαν τον ήλιο και έκαναν πιο ευχάριστο το περπάτημα ,για είκοσι του Μάη έκανε πολύ ζέστη φέτος . Είχε ήδη μαζέψει κάτι τσαλιά και ξεραμένες τσουκνίδες που τις έδεσε όλες μαζί με κάτι άσπρες κορδέλες από πανί  για να τις χρησιμοποιήσει για να ανάψει την πυροστιά και μετά θα έβραζε πάνω της το τσουκάλι  με την φασολάδα της.

Φόρτωσε τα δεμάτια στον ώμο μόλις τα έδεσε και ξεκίνησε για την επιστροφή, ήταν ακόμη πολύ πρωί και θα προλάβαινε πρώτα να πάει να μαγειρέψει και να βοηθήσει την κυρά Μόρφω που είχε πιάσει τα ογδόντα και όπως έμεινε χήρα και ανήμπορη χρειαζόταν καθημερινή βοήθεια και συντρόφια και μετά να ασχοληθεί με το δικό της τσουκάλι.

Στην αρχή άκουσε ένα βουητό σαν μέλισσες που κινούνται με ταχύτητα γύρω σου και μετά πλημμύρισε ο ουρανός με αεροπλάνα, τα έβλεπε να ξεπετάγονται πίσω από τα σύννεφα  και από μέσα τους πηδούσαν άνθρωποι ,αμέσως άνοιγαν κάτι σαν μουσαμάδες -αλεξίπτωτα τα έλεγαν είχε ακούσει- σαν τέντες τα παρομοίαζε τώρα που τα έβλεπε καλύτερα και στις άκρες είχα κάτι σαν σχοινιά που έδεναν  γύρω από το σώμα τους, και να κατεβαίνουν σαν αρπακτικά μέσα από τον ουρανό προς το μέρος της .

Οι Γερμανοί έρχονται από ψηλά, ούρλιαξε με τρόμο , άρχισε να τρέχει με κατεύθυνση προς το χωριό , μόλις βγήκε στο ξέφωτο βρήκε κάτι συγχωριανούς της και κάτι Άγγλους στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί σε όλο το ξέφωτο - ήταν χωμένοι σε κάτι ορύγματα μέσα στο έδαφος για να προστατεύονται από τα πυρά και να μην τους διακρίνουν από ψηλά όπως έπεφταν οι Γερμανοί αλεξιπτωτιστές.

Οι στρατιώτες άνοιξαν πυρ  με ριπές που έσκιζαν τον ουρανό, όπως και οι κρητικοί συμπατριώτες της για να αποτρέψουν η να καθυστερήσουν την ρίψη των αλεξιπτωτιστών, ο τόπος θύμιζε κόλαση, εκρήξεις ,σφαίρες να γαζώνουν το έδαφος κραυγές πόνου , ουρλιαχτά με διαταγές από τον επικεφαλής αξιωματικό των Άγγλων στρατιωτών , η Γαρουφαλλιά τρομαγμένη γύρισε και έτρεξε να κρυφτεί προς το δάσος, βρήκε μια σπηλιά πίσω από ένα μικρό καταρράκτη που σχημάτιζε το ποτάμι πέφτοντας από ψηλά στην συνέχεια δημιουργούσε μια μικρή λιμνούλα,  διέσχιζε όλο το δάσος ,το χωριό και χυνόταν μακριά στην θάλασσα.

Κρυβόταν εκεί πολλές μέρες  τρώγοντας χόρτα και ρίζες ,τα μάζευε γύρω από τον καταρράκτη όταν βράδιαζε για να μην την αντιληφθούν οι Γερμανοί αν καταλάμβαναν το χωριό.

Περίμενε πότε θα τελειώσει αυτό το μακελειό των ανθρώπων ,πόλεμο τον έλεγαν ανάθεμα τους , την τρόμαζαν τα όπλα, είχε χάσει ήδη τον πατέρα της , μόλις μπορούσε και ησύχαζαν κάπως τα πράγματα θα πήγαινε να βρει την κυρά Μόρφω σκεφτόταν πως θα έβγαζε τις μέρες μόνη και αβοήθητη η κακομοίρα.

Πράσινα μάτια θολά ,νεκρική σιωπή, κρεμασμένος από ένα δέντρο κάπου στα βουνά της Κρήτης ο Γερμανός αλεξιπτωτιστής .Βαθύ πράσινο, θολό όπως η καταχνιά θολώνει τον ορίζοντα , κορμί σαπισμένο μέρες ,μάτια που οσμίζονται τον θάνατο αγριεμένα εχθρικά ,γεμάτα οργή ,έκπληξη που σε τρομάζουν.

Ο αγέρας τα μαστιγώνει γιατί πάτησαν τούτο το σύννεφο ,γιατί τους λίγωσε η επιθυμία για να σκλαβώσουν τα πράσινα μάτια τα λευθέρα και τα τιμωρεί τα εχθρεύεται μαζί με την βροχή που ξεπλένει το χρώμα τους και το ήλιο που σαπίζει το κορμί τους.

Πράσινα μάτια,, χρώμα της ζωής που περνάει σαν αστραπή αλλά σημαδεύει με την ομορφάδα της.

Βράδιασε, ο Χαν ήταν ώρες κρεμασμένος από την βελανιδιά ,το αλεξίπτωτο του το άρπαξε ο αέρας και αφού το έσκισε σε τρεις μεριές το πέταξε πάνω στα κλαδιά του ψηλού κωνοφόρου δέντρου ,φώναζε ώρες για βοήθεια ,τα πράσινα μάτια του θόλωσαν από τον πόνο που του προκαλούσε το τραύμα του , κανείς δε τον άκουγε είχε δεχθεί μια σφαίρα στο στομάχι καθώς πλησίαζε στο έδαφος από εχθρικά πυρά  και αιμορραγούσε ,έβλεπε τον θάνατο να πλησιάζει αργά και χιλιάδες εικόνες και σκέψεις περνούσαν με κινηματογραφική ταχύτητα από μπροστά του.

Καταλάβαινε ότι δεν θα ξανάβλεπε την γυναίκα του την Χέλγκα που θα άφηνε μόνη με τα δύο μικρά παιδιά τους που τα λάτρευε ,δεν ήθελε να πάρει μέρος στον πόλεμο αλλά η δύνη του τον έφερε αλεξιπτωτιστή στην Κρήτη να συμμετέχει  με άλλους δεκατέσσερις χιλιάδες συμπατριώτες του αλεξιπτωτιστές στην επιχείρηση «'Ερμής» των δυνάμεων του άξονα .Είχε χάσει πολύ αίμα ώρες τώρα κρεμασμένος από τα κλαδιά, δεν άντεξε άλλο τους αφόρητους πόνους και λιποθύμησε , αργότερα μετά από ώρες ξεψύχησε μόνος και αβοήθητος.

Στης παρυφές του δέντρου το χώμα είχε γίνει κόκκινο, το τίμημα του πόλεμου ο Χαν το πλήρωσε με την ζωή του. Τα πράσινα μάτια του ξεθώριασαν και η ζωή και η λάμψη τους  δραπέτευσαν  όταν έκλεισαν σφιχτά  γιατί τα σφράγισε ο θάνατος.

Το κορμί του κρεμασμένο μετά από μέρες σάπισε και η οσμή του θανάτου πλημμύρισε το δάσος , τα άκρα του έπεσαν στο έδαφος και τα τσακάλια βρήκαν τροφή ουρλιάζοντας στο φως του φεγγαριού.

Η Γαρουφαλλιά  τόλμησε και βγήκε από την σπηλιά  δεν άντεχε άλλο ,η πείνα και η μοναξιά την σκότωναν αργά και βασανιστικά, ξεκίνησε να πάει στο χωριό, πέρασε παράλληλα από το ποτάμι και λίγο πριν βγει στο ξέφωτο ένα ουρλιαχτό έσκισε τα σπλάχνα της, είδε τον Γερμανό κρεμασμένο στην βελανιδιά και τα άκρα του μισοφαγωμένα σκορπισμένα γύρω από το δέντρο μιας και το βράδυ είχα γίνει βορά στα τσακάλια.

Έπεσε στην γη και άρχισε να προσεύχεται για τον νεκρό ,το πράσινο χορτάρι είχε γίνει κόκκινο , έκλαιγε ασταμάτητα δεν άντεχε, δεν ήθελε να βλέπει ,δεν μπορούσε να βλέπει, γύρισε τη πλάτη της, έκανε τον σταυρό της και άρχισε να τρέχει πάνω στον χωματόδρομο προς την χωριό της.

Το βρήκε κατεστραμμένο, οι Γερμανοί για αντίποινα για την σθεναρή αντίσταση που προέβαλαν οι συμπατριώτες της το κάψανε ,το ισοπέδωσαν στην κυριολεξία η Κάντανος το μικρό χώρο της έξω από τα Χανιά θα έκανε πολλά χρόνια για μπορέσει να ανθίσει μέσα του ζωή ,το βαθύ πράσινο είχε γίνει βαθύ κόκκινο και τα φυτά πια τα δρόσιζε και τα άνθιζε το αίμα των συγχωριανών της.

Όταν πια έφτασε τρέχοντας στο σπίτι της κυρά Μόρφως την βρήκε νεκρή πεσμένη μπρούμυτα στη είσοδο  με το κεφάλι της τσακισμένο από κάποιο υποκόπανο ενός Γερμανού στρατιώτη.
Δημιουργός: Μιχάλης Ζεχερλής


⚊ Σχετικές δημοσιεύσεις

◼ Από τη σειρά διηγημάτων: Στιγμές από τη ζωή μου

park_bristol

Terror in the Normans Garden
Από τη Σειρά διηγημάτων
Στιγμές από τη ζωή μου
Θέμα: Ταξίδευα ήδη τέσσερις ώρες , είχα ξεκινήσει από το Λονδίνο οδικώς με προορισμό το Μπρίστολ με ένα αυτοκίνητο που είχα προλάβει να νοικιάσω από το αεροδρόμιο, ένα Honda civic...

   

Estella

Τα ταξίδια της Εστέλλας
Από τη Σειρά διηγημάτων
Στιγμές από τη ζωή μου
Θέμα: Κάθε βράδυ εδώ και χρόνια τώρα η Εστέλλα ταξιδεύει σε κόσμους παράξενους και μακρινούς μέσα σε χειμώνες και καλοκαίρια, μαγεύεται από μέρη που λάμπει η θάλασσα...

   

Power

Powdered dreams of one Wednesday at Monmouth Coffee
Δευτερο μέρος του "Something less than nothing"
Από τη Σειρά διηγημάτων
Στιγμές από τη ζωή μου
Θέμα: Πονούσα αφόρητα ξάπλωσα στο πεζοδρόμιο ζήτησα βοήθεια από κάτι περαστικούς και έκλεισα τα μάτια μου....
.

Later_it_652

Something less than nothing
Πρώτο μέρος
Από τη Σειρά διηγημάτων
Στιγμές από τη ζωή μου
Θέμα: Ο Δημοσθένης απολαμβάνει τον καφέ του στο Λονδίνο απέναντι από το Big Ben όταν αρχίζει η μοίρα να του παίζει περίεργα παιχνίδια.

⚊ Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Οι Άνθρωποι στις αγροτικές κοινωνίες ρυθμίζουν τη ζωή τους σύμφωνα με τις διαθέσεις της φύσης, έτσι τις σκληρές συνθήκες του ελληνικού καλοκαιριού που δυσκόλευε την εργασία τους θέλησαν να τις περιγράψουν με γλαφυρή σαφήνεια μέσα από τις καλοκαιρινές παροιμίες τους που η φύση τους δίδαξε.

Οι «Κατηγορούμενοι» (Accused) είναι μια αμερικανικής παραγωγής του 2023, τηλεοπτική σειρά που βασίζετε στην ομώνυμη βρετανική σειρά του 2010 και πραγματεύεται υποθετικά πολύκροτες δικαστικές υποθέσεις, το σενάριο του κάθε επεισοδίου της εξερευνά τον κατηγορούμενο της τρέχουσας υπόθεσης και τις προϋποθέσεις που τον οδήγησαν να βρεθεί στο εδώλιο του...

Το «Psych» είναι μια αμερικανικής παραγωγής αστυνομική κωμική με δραματικά στοιχεία τηλεοπτική σειρά με ένα πρωτότυπο σενάριο που σε προκαλεί να την παρακολουθήσεις, αποτελείται από 8 κύκλους επεισοδίων ( 121 συνολικά επεισόδια) και έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 7 Ιουλίου του 2006, η σειρά ολοκληρώθηκε στις 26 Μαρτίου 2014 όπου προβλήθηκε και το...

Αν δεν ερωτευτείς βαθιά και δεν χάσεις τον έρωτα της ζωής σου ίσως ποτέ να μην νοιώσεις την ποιότητα αυτού του τραγουδιού. «Το χθές το βράδυ στ' όνειρο μου» είναι ένα λαϊκό τραγούδι που φέρνει σε μπαλάντα και το ερμηνεύει αριστοτεχνικά ο Σταμάτης Γονίδης, τους στίχους του έγραψε ο Νίκος Γρίτσης και την μουσική του ο Χάρης Καλούδης.

⚊ Διαβάστε επίσης

Tέχνη & Ζωή
Mε το δικό μας βλέμμα

Monaxika_9876

10-03-2018
Του Μιχάλη Ζεχερλή
Μοναχικά Φεγγάρια
Θέμα: Σ' ένα επώδυνο ταξίδι του ο Ζεχερλής Μιχάλης στην N. Φιγαλεία τον Φεβρουάριο του 1998, γράφει Τα μοναχικά φεγγάρια που είναι το προτελευταίο ποίημα αυτής της συλλογής, προσπαθώντας να εκφράσει τα αγωνιώδη συναισθήματά του που τον...

john_kenedy

Αποφθέγματα
Τζων Κέννεντυ: Τα σοφά λόγια του που έμειναν για πάντα στην ιστορία.
Θέμα:Ο Τζον Φιτζέραλντ «Τζακ» Κένεντι, αποκαλούμενος συχνά και με τα αρχικά του J.F.K., γεννήθηκε στις 29 Μαΐου του 1917 στο Μπρούκλαϊ της Μασαχουσέτης των ΗΠΑ.....

   

Marilyn_Monroe

Αποφθέγματα
★★★★
Η Μέριλιν Μονρόε και οι 20 πιο διάσημες φράσεις της που έμειναν στην ιστορία.
Θέμα:Η Μέριλιν Μονρόε (Marilyn Monroe) γεννήθηκε με το όνομα Νόρμα Τζιν Μόρτενσον την 1η Ιουνίου του 1926....

psema

Το μεγάλο ψέμα
Από τη Σειρά διηγημάτων
Στιγμές από τη ζωή μου
Θέμα: Έπρεπε να βρω τρόπο να της το πω, με βασάνιζε αυτή η διπλή ζωή.Δεν μου έφταιγε σε τίποτα η Κυριακή ήταν σε όλα της εντάξει, όμως ερωτεύτηκα έτσι χωρίς..

Xeili

Σειρά: Δια χειρός Μιχαήλ
★★★★
Οι Βικτωριανοί (Οι δικοί μου ξένοι)
Θέμα: Το καλοκαίρι δεν βρήκα ούτε μια σταλίτσα χρόνο για να πραγματοποιήσω την τρελή μου επιθυμία να τελειώσω το βιβλίο που αγόρασα πριν τρεις ολοκλήρους μήνες, αλλά λίγο πριν τελειώσει ο Σεπτέμβρης αποφάσισα...

bella_ciao

★★★★★
Bella ciao
Θέμα:To «Bella Ciao» είναι ιταλικό αντιστασιακό τραγούδι του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμο που η μελωδία του βασίζεται σε παλιό παραδοσιακό τραγούδι...

gerl_ermou_04

Το Κορίτσι της Ερμού
(Kεφάλαιο 10 έως 12)
Θέμα: Ιφιγένεια: Φεύγοντας από το γραφείο του Κωνσταντίνου, -τι ηλίθιος άνθρωπος θεέ μου, ακόμα δεν μπορεί να ξεπεράσει τον χωρισμό μας ,το παρελθόν για αυτόν είναι πάντοτε παρών...

Δείτε όλα τα κεφάλαια εδώ

Περίεργα & Παράξενα
★★★
Τζακ ο Αντεροβγάλτης: Ίσως να αποκαλύφθηκε η ταυτότητα του κατά συρροή δολοφόνου
Θέμα:Η Σάρα Μπαξ Χόρτον, απόγονος ενός αστυνομικού που συμμετείχε ενεργά στις έρευνες, υποστηρίζει ότι ανακάλυψε την ταυτότητα του κατά συρροή δολοφόνου ιερόδουλων Τζακ του Αντεροβγάλτη...

 

 

zecherlis

Δείτε: Tα καλύτερα του Moments Blog
Θέμα:Οι κορυφαίες δημοσιεύσεις των συνεργατών του Μoments blog που λάτρεψαν οι αναγνώστες μας όλα αυτά τα χρόνια.

Sorry, your browser does not support inline SVG.

blog_69

● Δημιουργήστε τον λογαριασμό σας και αποκτήστε πρόσβαση στο premium περιεχόμενο του moments blog.Χωρίς κανένα κόστος. Θα λάβετε ειδοποίηση μέσω email όταν το αίτημα σας εγκριθεί.

Είμαστε η δική σου συντροφιά