Ο φθόνος ομοτέχνων και αντιτέχνων

2023-09-13

Eυθυμογραφικό αφήγημα

Δεν πα' να λένε (και να γράφουν) ό,τι θέλουν.

Ο φθόνος τους με ενίσχυσε, με πείσμωσε, με ανάγκασε να πάω πάρα πέρα, εκεί που δεν θα έφτανα ποτέ από μόνος μου. Τους ευγνωμονώ.

Επισυνάψεις

Γράφω ποιήματα

Για να μην πεθάνω,

Διηγήματα για να μην

Χαθώ,

Θεατρικά για να

Επικοινωνήσω,

Μυθιστορήματα

Για να από-

Ξεχαστώ.

Και καλά οι ομότεχνοι. Έχουν – ίσως – έναν λόγο, «έννομο συμφέρον» το λένε, ή με άλλα λόγια «δυο γαϊδούρια σε ένα αχούρι δεν χωράνε». Αλλά οι άλλοι, οι άσχετοι, που έχουν άλλου είδους ταλέντα, κάνουν άλλες δουλειές, αλλότριες και δεν υπάρχει περίπτωση (ακόμα και να ήθελες, λέμε τώρα) να μπεις στα χωράφια τους… εκείνοι οι ταλαίπωροι τι ζόρι τραβάνε με εσένα και τις επιδόσεις σου;

Είχαμε ένα συμμαθητή στο Λύκειο Αρρένων Αμαρουσίου το 1978, που ήθελε να γίνει …ρεμπέτης κι όχι οικοδόμος, όπως οι γονείς του. Εν τέλει έγινε θυρωρός σε πολυκατοικία στην Κυψέλη.

Σε μια σχολική εκδρομή πρέπει να άκουσε (ή να είδε σε φωτογραφία) την βιβλιοθήκη που είχα τότε στο σπίτι μου κι εζήλεψε. Εζήλεψε πολύ. Δεν ρώτησε όμως πώς μάζεψα χρήματα από το χαρτζιλίκι μου κι αγόρασα (ήδη από το δημοτικό σχολείο) όλα εκείνα τα βιβλία, συνήθως μεταχειρισμένα.

Έτσι κανόνισε με κάποια αφορμή, να διαβάσουμε τάχατες μαζί, να έρθει στο σπίτι μου, να ψάξει όλα τα βιβλία μου για να βρει τσόντες (δεν βρήκε, φυσικά) και φεύγοντας μού έβγαλε όλη την κακία του. Την αμέσως επόμενη μέρα είπε ψέματα πως ήρθε τάχατες στο σπίτι μου και δεν είχα καθόλου εξωσχολικά βιβλία. Έτσι γέγονα για μια ακόμα φορά θύμα προπηλακισμών, ειρωνείας [δεν είχε ακόμη τότε επινοηθεί η λέξη bullying, αλλά εγώ το υπέστην παντοιοτρόπως].

Τελικά βγήκα πρώτος από την τάξη μου, πήρα μάλιστα κι ένα χρηματικό βραβείο από έναν τοπικό ευεργέτη (μαζί με τον δεύτερο και τον τρίτο κατά σειράν αριστούχο), μπήκα στο Πολυτεχνείο και τον ξέχασα αυτόν τον ευγενή συμμαθητή.

Μέχρι που τον συνάντησα, γνωστός πια, με είχε δείξει και η τηλεόραση, το ραδιόφωνο έπαιζε συχνά συνεντεύξεις με την χαρακτηριστική ένρινη φωνή μου, κι εκείνος ήταν ο ταξιτζής που με πήρε ένα πρωί από την Χαριλάου Τρικούπη κοντά στο σπίτι μου.

Δεν τον αναγνώρισα, εκείνος όμως βρήκε την ευκαιρία να χύσει ξανά το δηλητήριό του: «Πώς πάνε τα βιβλία; Πολλαπλασιάζονται;». «Ναι, έχουν καταλάβει ήδη 144 τετραγωνικά κι εγώ κοιμάμαι στο δώμα. Δεν έχω πού να βάλω τα ρούχα και τα παπούτσια μου. Και τις ντουλάπες βιβλιοθήκες τις έχω κάνει. Και το πατάρι…», τον ρούμπωσα, χωρίς να θυμάμαι ακριβώς ποιος ήταν. Τα δυσάρεστα τα σβήνω. Delete + empty trash. Εδώ δεν θυμάμαι μήτε το επώνυμο τής πρώτης ερωμένης μου. Επίσης συμμαθήτριας. Όλγα τη λέγανε. Κι όταν έφυγε έτσι ξαφνικά, χωρίς καμιά εξήγηση να πάει να σπουδάσει στην Ιταλία – γιατί αυτό ήτανε ανέκαθεν το όνειρό της – και τσαλαπάτησε τα όνειρά μου για κοινή ζωή, την έσβησα από τη μνήμη μου. Όποιος/όποια από την τότε μακρινή εποχή μπορεί να με πληροφορήσει το επώνυμό της ή για το μέλλον της, παρακαλώ να το πράξει, έτσι για να μην μείνω με την απορία.

Ομότεχνοι κι αντίτεχνοι, παρακαλώ μισήστε με, ζηλέψτε με, φθονήστε με. Είναι ο καλύτερος τρόπος να με πεισμώσετε και να πολεμήσω με νύχια και με δόντια να γίνω καλύτερος από τον σημερινόν εαυτόν μου.

Και τα κατάφεραν!!! Γιατί αμέσως μετά ακολουθεί η….
Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας


Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η τρέλλα εθεωρείτο κολλητική (στον Μεσαίωνα) από τους νοητικώς ασταθείς – «με στραβό κοιμήθηκες το πρωί θα αλληθωρίζεις» - μα ποιος του είπε να …πηδάνε κάθε τι διαφορετικό – ό,τι περπατάει κι ό,τι κουνιέται, άμα λάχει, ότι νά 'ναι, δηλαδής – και με το συμπάθειο.

Αγαπημένες δημοσιεύσεις

Δον Κιχώτης

Τα βράδια μου με το Δον Κιχώτη
Θέμα:Στους κάμπους εχθρούς ψάχνω και με μιας λαβώνω
Ας είναι και ανεμόμυλοι το ανάστημα μου ανδρώνω
Σπαθί ξύλινο κρατώ και τα χαράματα την σκιά μου ψάχνω και σκοτώνω...

Naples

Ταξιδιωτικές εμπειρίες
Νάπολη:H βρώμικη αλλά μαγική πριγκίπισσα του Νότου
Θέμα:Όταν προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο της Νάπολης είχα στο νου μου μια πόλη που λατρεύει τον Μαραντόνα και το ποδόσφαιρο αλλά και μία πόλη γεμάτη από αρχαιότητες και με διάχυτο το ιταλικό μπρίο του Νότου...

Σκίτσο Δον Κιχώτη
Αποφθέγματα
Οι 20 καλύτερες φράσεις του Δον Κιχώτη
Θέμα:« O Δον Κιχώτης» είναι το σημαντικότερο μυθιστόρημα στην ισπανική λογοτεχνία και ίσως ένα από τα σημαντικότερα στην ιστορία της λογοτεχνίας...

Καράβι στα βράχια

Πριν το Τέλος
Θέμα:Κοιτούσε ώρα τώρα από ψηλά την χιονισμένη πόλη, μουντή και αφιλόξενη να ρουφάει με τον ίσκιο από το βουνό της που καμάρωνε στα πόδια της, τις στάλες από τα δάκρυα του, σαν να την δυνάμωναν για να μπορεί έπειτα να καταβροχθίσει την καρδιά του....


Sorry, your browser does not support inline SVG.

Επιχειρήσεις | Διαφ.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Logo_17_ 2024
✅ Η Λογιστική στην Πράξη
40χρόνια στο πλευρό σας
✅Λογιστικές υπηρεσίες
για επιχειρήσεις & ιδιώτες
📪 Κατούνη 4, Λαδάδικα , Θεσσαλονίκη Τ.Κ.54625
☎ 2310551458,2310533889 ✉ info@isolog.gr

Προτάσεις

Dear Child

«Καλό μου παιδί» το νέο συγκλονιστικό σίριαλ θρίλερ του NETFLIX.
Θέμα:Η νέα Γερμανικής σειρά θρίλερ μυστηρίου 6 επεισοδίων «Καλό μου παιδί» σε κρατά καθηλωμένο μέχρι να δεις και το τελευταίο επεισόδιο της σειράς....

books and black

Αποφθέγματα για την Εκπαίδευση και τη Διδασκαλία.
Θέμα:Σας παρουσιάζουμε μια συλλογή με αποφθέγματα και ρητά σπουδαίων ανθρώπων που μας υποδεικνύουν τη σημασία της παιδείας της εκπαίδευσης και της διδασκαλίας....

portrait of a woman

Διήγημα καταστάσεων

Θέμα; Η γνωριμία του Οθέλλου με τον άσημο δημοσιογράφο Μαξ Μίλαν είναι η αρχή μίας εξoμολόγησης, για έναν έρωτα που οι ρίζες του αρχίζουν λίγο πριν την πτώση του Τσαουσέσκου στην Ρουμανία. Είναι η η πρώτη στη σειρά ιστορία από την αυτοτελή σειρά διηγημάτωνΟι μυστικές ιστορίες του Οθέλλου Ηστ.

Woman

Το Κορίτσι της Ερμού
Μυθιστόρημα σε συνέχειες

Θέμα:Ένα ερωτικό τρίγωνο.Δύο φίλοι και μία γυναίκα ένας κύκλος που εξελίσσεται και τους πνίγει μέσα στα ψέματα και την προδοσία .Ένας γάμος,παλιά ένοχα μυστικά και ένα απρόσμενο τέλος.

Πηνελόπη Δέλτα

Η Πηνελόπη Δέλτα ζωγράφισε τα παιδικά μας όνειρα μέσα από τα βιβλία της
Θέμα:Η Πηνελόπη Δέλτα, γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1874 και Πέθανε στην Αθήνα το 1941 ήταν Ελληνίδα συγγραφέας, που το συγγραφικό της έργο ασχολήθηκε κυρίως με ιστορικά μυθιστορήματα για παιδιά.....

Μελίνα Ασλανίδου

Μελίνα Ασλανίδου:Το λάθος
Θέμα:Θέλω να σου πω αντίο, όμως δεν μπορώ
Μένω μες στο λάθος μου να ζω
Ό, τι μου ζητήσεις δίνω κι ένα σου ζητώ
Να 'ρχεσαι κι εγώ να ξαναζώ...

Η γή στο διάστημα

Παράξενα νέα
10 πολύ παράξενα γεγονότα που είναι όμως απολύτως αληθινά.
Θέμα:Επιλέξαμε 10 παράξενα γεγονότα που είναι όμως απολύτως αληθινά. Άλλα εντυπωσιακά και παράξενα και άλλα αστεία έως απίστευτα....

Διαβάστε επίσης


Sorry, your browser does not support inline SVG.
✅ To Moments blog είναι η δική σου συντροφιά

Γίνετε μέλος

● Δημιουργήστε τον λογαριασμό σας και αποκτήστε πρόσβαση στο premium περιεχόμενο του moments blog.
Χωρίς κανένα κόστος. Θα λάβετε ειδοποίηση μέσω email όταν το αίτημα σας εγκριθεί.

Αν είστε ήδη μέλος πατήστε στην ένδειξη είσοδος μελών.

Follow us
facebook twitter youtube tiktok envelope home

Προσοχή:
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο , η αναπαραγωγή, ολική μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση η διασκευή των λογοτεχνικών κειμένων που δημοσιεύονται στο moments blog χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια των δημιουργών τους και του moments club.Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Παραγωγή: Moments Blog