25η Μαρτίου 1821 η Εθνική Επέτειος και η γιορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

2023-03-24

Στις 25 Μαρτίου κάθε χρόνο γιορτάζουμε την επανάσταση των υπόδουλων Ελλήνων κατά του Τούρκου δυνάστη για την ελευθερία του γένους και την αυτοδιάθεση του.

Είναι η πιο σημαντική ημερομηνία στην ιστορία της Νεώτερης Ελλάδας.

Η επέτειος να γιορτάζουμε τον εθνικό ξεσηκωμό στις 25 Μαρτίου καθιερώθηκε στις 15 Μαρτίου 1838 από τον βασιλιά Όθωνα, προκειμένου να συνδεθεί με το εκκλησιαστικό γεγονός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.

Στην πραγματικότητα, η Επανάσταση δεν ξεκίνησε στις 25 Μαρτίου 1821, αλλά λίγες μέρες νωρίτερα στην Πελοπόννησο.

Στις 23 Μαρτίου οι Μανιάτες υπό την αρχηγία του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη και του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη καταλαμβάνουν την Καλαμάτα και με διακήρυξή τους κάνουν γνωστό στη διεθνή κοινότητα τον ξεσηκωμό των Ελλήνων. Την ίδια ημέρα, οι άνδρες του Αντρέα Λόντου θέτουν υπό τον έλεγχό τους τη Βοστίτσα (σημερινό Αίγιο).

Η 23η Μαρτίου είναι ο πρώτος σημαντικός σταθμός του εθνικού μας αγώνα.
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου: Τι γιορτάζει η Εκκλησία

Σύμφωνα με τον ευαγγελιστή Λουκά (α' 26-38).  Η Εκκλησία γιορτάζει την αναγγελία της χαρμόσυνης είδησης της θείας ενσάρκωσης. Ο θεόσταλτος Αρχάγγελος Γαβριήλ παρουσιάζεται στην Παρθένο Μαρία και της αναγγέλλει ότι θα γεννήσει το Σωτήρα του κόσμου, τον Ιησού Χριστό.


❏ Άδραξε τη μέρα

Quotes of the wise

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Μία από τις ισχυρότερες σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων στην διάρκεια της ζωής του είναι η φιλία , η προδοσία ενός φίλου είναι βαθύτατο πλήγμα και πονά όσο και η απιστία μία ερωτικής σχέσης. Ο πιστός φίλος στην ζωή είναι ευλογία.Είναι φυσικό οι γυναίκες να περιφρονούν εκείνους που τις αγαπούν και να αγαπούν όσους τις περιφρονούν.

Δον Κιχώτης (Μιγκέλ Θερβάντες)
Follow us