O Πλούταρχος ήταν από τους κορυφαίους Αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε το 47 μ.Χ. και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, απεβίωσε το 120 μ.Χ. Ήταν ο πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που τίμησε για 29...
Γεώργιος Βιζυηνός: Ο Σοφός Μιχαήλ και τα αποφθέγματά του (1849-1896)
Συντάκτης: Ζεχερλής Μιχάλης
Χρον. Αναγ. (3')
Όταν
μικρός προσπαθούσα να γράψω κάποια μικρά διηγήματα και παραπονέθηκα στον πατέρα
μου ότι το μυαλό μου είναι γεμάτο από ιδέες αλλά δεν μπορώ να τις εκφράσω σωστά
στο χαρτί, μορφωμένος άνθρωπος με έβαλε
να αντιγράψω όλο το μυθιστόρημα του Βιζυηνού «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού
μου» σε ένα τετράδιο, λέγοντας μου «όταν τελειώσεις την αντιγραφή
θα σε βοηθήσει να ξεδιπλώσεις όλες τις σκέψεις σου» Όπερ και εγένετο.
ο Βιζυηνός που το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Μιχαήλ Σύρμας ή Μιχαηλίδης. Γεννήθηκε στη Βιζύη της Ανατολικής Θράκης. Καταγόταν από πολύ φτωχή οικογένεια και ορφάνεψε μικρός. Οι παππούδες του τον έστειλαν στην Κωνσταντινούπολη για να γίνει ράφτης, εκεί όμως αναγνωρίστηκε το ταλέντο και η ευφυία του και τελικά σπούδασε φιλολογία και φιλοσοφία με τη βοήθεια του Γεωργίου Ζαρίφη.
Λόγω της καταγωγής του, ήταν συμπατριώτης του, ο πατέρας μου τον λάτρευε και ήταν ένας από τους πολλούς λόγους, ο σπουδαιότερος όμως ήταν η μεστή γραφή του.
Τα πιο γνωστά του διηγήματα είναι: «Το αμάρτημα της μητρός μου» (1883), «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου» (1883), και «Ο Μοσκώβ-Σελήμ» (1895).
Ο Βιζυηνός Τα τελευταία 4 χρόνια της ζωής του ήταν έγκλειστος στο Δρομοκαΐτειο Ψυχιατρείο.
Παρακάτω διάλεξα 10 από τα σπουδαία αποφθέγματα και τους αφορισμούς του για να τα μοιραστώ μαζί σας:
- Δεν είναι αλήθεια πως και οι πέτρες που είναι στον κόσμο, αν έβρισκαν κανένα να πουν τα ντέρτια τους θα ήσαν ελαφρότερες;
- Δυο κακούς ανθρώπους δεν τους χωρεί ούτε όλη η οικουμένη. Ενώ χίλιοι καλοί άνθρωποι κάμνουν μουχαμπέτι και μέσα εις ένα καρυδότσουφλο!
- Κι ὅποιος μιὰ κόρη, μίαν ὡραίαν ἀγαπᾷ, ἂς τῆς χαρεῖ τὰ πρῶτα-πρῶτα κάλλη. Λῦπες κι ἀρρώστιες θὰ τῆς πάρουν τὰ λοιπά, καὶ θὰ τοῦ μείνει μόν᾿ ἡ παραζάλη.
- Για πες μου, στον Θεό σου! Δεν είν' αλήθεια πως και οι πέτρες, που είναι στον κόσμο, αν εύρισκαν κανένα να πουν τα ντέρτια τους, θα ήσαν ελαφρότερες;
- Μετεβλήθη εντός μου και ο ρυθμός του κόσμου.
- Ουδεμία τέχνη δύναται να δηλώση την εαυτής παρουσίαν άλλως, ει μη διά των έργων της.
- Ό,τι είναι αμαρτύρητον, τούτο και δεν υπάρχει διά την ιστορίαν.
- Όποιος αποκτά δω πέρα πλούτη, δόξα και τιμή, αποθνήσκει μιαν ημέρα και τα χάνει στη στιγμή. Όποιος όμως κοπιάσει κι αποκτά την αρετή, και το χώμα αν τον σκεπάσει, πάλι κτήμα του είναι αυτή.
- Τόσοι άνθρωποι εις τον κόσμο χρεωστούν τας επιτυχίας των εις την ιδέα που εσχημάτισαν οι άλλοι περί αυτών και όχι εις την αξία που έχουν αυτοί οι ίδιοι.
- -Βάλτε νὰ φᾶμε!
-Βάλτε νὰ πιοῦμε!
Γιατὶ ὡς κι οἱ τρελλοὶ τὸ ξέρουν, δυστυχῶς.
Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι ή Ταρκόβσκι ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1932 στο Ζαβράγιε της Ρωσίας και απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου του 1986 στο Παρίσι. Ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου.
Η αλλαγή και η εξέλιξη πρέπει να είναι o οδηγός της ζωής. Δεν είναι πάντα εφικτό και εύκολο θέλει προσπάθεια και επιμονή, ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε τις αλλαγές ανώδυνα. Όμως αυτές είναι που μας κάνουν δυνατότερους ως ανθρώπους και όπως διακηρύσσει σοφά και ο Leo Buscaglia «Η αλλαγή είναι το τελικό αποτέλεσμα κάθε ουσιαστικής γνώσης»
Ο Βιτσέντζος Κορνάρος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1553 στη Σητεία της Κρήτης και ήταν ποιητής της Ύστερης Βενετοκρατίας. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, είναι δε ο συγγραφέας του αριστουργηματικού αφηγηματικού ποιήματος «Ερωτόκριτος» που τραγουδήθηκε όσο κανένα άλλο τραγούδι σε όλη...
Διαχρονικά οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν πεδίο έρευνας των ψυχολόγων και η ανθρώπινη ψυχή χωράφι για να καλλιεργήσουν την κουλτούρα των κάλων τρόπων μέσω της ευγενικής συμπεριφοράς και όπως λένε και κάποιες σοφές φωνές «Ποτέ μη δείχνεις πιο σοφός ή πιο μορφωμένος απ' αυτούς που είναι μαζί σου».
Η Απαξίωση είναι χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς ορισμένων ανθρώπων που επικεντρώνονται στην προσπάθεια να μειώσουν την αξία του καθετί που τους περιτριγυρίζει με επίκεντρο πάντα τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτή τη συμπεριφορά την κατακεραύνωναν σημαντικά και επιφανή πρόσωπα της μακρόχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας.
⚈ Λογοτεχνικά μονοπάτια
◼ Δείτε στη συνέχεια σειρά επιλεγμένων πρωτότυπων λογοτεχνικών κειμένων,
που έγραψαν οι συνεργάτες μας για να σας
κρατήσουν συντροφιά αν σας αρέσει το διάβασμα.
● Για να διαβάσετε παρακάτω οποιοδήποτε λογοτεχνικό κείμενο σας ενδιαφέρει κάντε κλικ πάνω του.