Οι Βικτωριανοί

2023-09-19
⚊ Οι δικοί μου ξένοι ⚊

Φέτος το καλοκαίρι δεν βρήκα ούτε μια σταλίτσα χρόνο για να πραγματοποιήσω την τρελή μου επιθυμία να τελειώσω το βιβλίο που αγόρασα πριν τρεις ολόκληρους μήνες, αλλά λίγο πριν τελειώσει ο Σεπτέμβρης αποφάσισα επιτέλους να το διαβάσω, λίγες σελίδες από την αρχή του όλο κι άλλο είχα προλάβει να ξεφυλλίσω .

«Η μπαλάντα του θλιμμένου καφενείου» έστεκε εκεί το έβλεπα μήνες τώρα να πηγαινοέρχεται στο γραφείο μου αλλάζοντας συχνά θέση, μια από τα αριστερά μου μια από τα δεξιά μου, ανοιχτό στη μέση σαν σκεπή από χωριάτικο σπίτι φάνταζε, με τα κεραμίδια του καλά στοιβαγμένα,για να κρατά μέσα του τη δροσιά το καλοκαίρι και τη ζεστασιά και τη θαλπωρή του για τα χειμωνιάτικα βράδια.

Σένα τέτοιο σπίτι φτιαγμένο από εξώφυλλα βιβλίων θα ήθελα να ζήσω, οπότε τις ιστορίες της ζωής μου θα τι έγραφα όπως ήθελα εγώ, όπως εγώ επιθυμούσα δίχως απογοητεύσεις, λύπησες και οδύνες.

Όχι δεν θα άφηνα τους ανθρώπους που λάτρευα σαν κρυστάλλινη πηγή που σε ξαναγεννά όταν δοκιμάσεις τους χυμούς της, όταν τους προσκαλώ στις χαρές μου να χάνονται, να κρύβονται στα υπόγεια της ψυχής τους σαν να τους κατάπιε η γη, λες και ήταν άγνωστοι ,τυχαίοι που συμπωματικά βρέθηκαν στον διάβα μου.

Θα έγραφα με εκείνη την πένα που μου χάρισαν στο τέλος ενός χιονισμένου Νοέμβρη πριν πολλά-πολλά χρόνια, χαϊδεύοντας τις άκρες από τα μαλλιά μου, ότι δήθεν πήραν καράβια και αεροπλάνα διέσχισαν Ωκεανούς και δύσβατα ποτάμια για να χορέψουν με την χαρά μου γελώντας και πίνοντας το πιο γλυκό κρασί ,ναι αυτό της Ευτυχίας που ωρίμασε στον ισπανικό νότο με τις μπαλάντες του για τον έρωτα ,τα ταξίδια του, τα πάθη του και τα ανέμια της ζωής του.

Και όταν μάθαιναν πως ο θάνατος και οι αρρώστιες αγκάλιασαν σφιχτά και αλυσόδεσαν την ζωή μου θα έσκιζαν βουνά και θα περνούσαν μέσα από τα σωθικά του για να έρθουν να με βρουν να μου σφίξουν το χέρι να μου σκουπίσουν το δάκρυα και να με νανουρίσουν με τις ελπίδες τους για ένα επερχόμενο καλύτερο αύριο.

Και έτσι οι σελίδες θα πλήθαιναν και η σκεπή θα γινόταν πιο στερεή και θα άντεχε στους αέρηδες της ζωής και ας δαιμονισμένα θα το χτυπούσαν από όλες της πλευρές του γιατί θα ήταν μόνο του ,χτισμένο σε μια πλαγιά έτσι για να το βλέπουν όλοι και να ζηλεύουν την ωραιότητα και την στέρεα του κατασκευή.

Άπλωσα τα πόδια μου πάνω στο γραφείο, γύρισα την πλάτη μου προς την εξώπορτα σήκωσα το ακουστικό και το ακούμπησα στο έπιπλο του γραφείου μου, έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος ανεπιθύμητος, ανάγωγος και ναρκισσιστής της ζωής μου να με διακόψει, και άρχισα να διαβάζω το βιβλίο μου , κάθε λέξη της Carson Mc Cullers στις ιστορίες της, μου έντεινε την επιθυμία να μπορούσα να χτίσω την ζωή μου όπως επιθυμούσα χρόνια τώρα.

Το έπλαθα στην φαντασία μου με γαλάζιες σελίδες για παράθυρα ,πράσινες σελίδες για την εξώπορτα και άσπρες σελίδες για τους τοίχους του και ροζέ σελίδες για τα κεραμίδια του.

Μεγάλα παράθυρα για να μπαίνει το φως της ελπίδας , και τα παραθυρόφυλλα του πάντα ανοιχτά για να το επισκέπτονται τα πρωινά οι αχτίδες του ήλιου και τα βραδινά να κατεβαίνει το φεγγάρι και να μπεκροπίνει με τον έρωτα λέγοντας μικρά και μεγάλα μυστικά καλά κρυμμένα από τους Βικτωριανούς .

Διαβάζοντας και ονειρεύοντας με πρόλαβε το βράδυ, τα πόδια μου μούδιασαν από την ανάγωγη στάση που διάλεξαν να τοποθετηθούν πάνω στο γραφείο μου και τα χείλη μου δίψασαν από τους εφιάλτες που συνόδευαν τα όνειρα μου.

Άφησα το βιβλίο μου στην ίδια θέση όπως ήταν πριν αράξει στις παλάμες μου, με την ράχη του να θυμίζει το σπιτικό που ονειρευόμουνα να χτίσω και άρχισα να ψάχνω διάφορους τίτλους βιβλίων και συγραφείς που θα συμμετείχαν στην κατασκευή του.

Σηκώθηκα να ξεμουδιάσω, περπάτησα έως την εξώπορτα ,πήρα το πεταμένο σε μια καρέκλα πακέτο με τα τσιγάρα μου, άναψα ένα και τράβηξα μια γερή ρουφηξιά, ξέρετε αυτήν που καίει με μιας το μισό τσιγάρο, χαιρέτισα με  υπόκλιση θεατρική με ειρωνική διάθεση τους Βικτωριανούς ,και ξεκίνησα για το φτωχικό μου ,κάπου εκεί ανάμεσα στις ερινύες και τους αλχημιστές, δέσποζε μοναχικό, αχυρένιο με μαύρα παραθυρόφυλλα και γκρί ξεχασμένους από τον καιρό τοίχους, με πόρτες καταθλιπτικά αμπαρωμένες.


Δημιουργός: Μιχάλης Ζεχερλής

Σχετικές δημοσιεύσεις

Έκρηξη

Δημιουργός: Κατερίνα Ζαχαριάδου
Η Έκρηξη
Θέμα:Ο Χ. κοίταζε από το παράθυρο του δωματίου του τη φωτεινή μέρα του Σεπτέμβρη. Είχε βρέξει την προηγουμένη και τα χρώματα του κήπου έλαμπαν...

Πέτρινη γέφυρα

Ο φθόνος ομοτέχνων και αντιτέχνων
Θέμα:Και καλά οι ομότεχνοι. Έχουν – ίσως – έναν λόγο, «έννομο συμφέρον» το λένε, ή με άλλα λόγια «δυο γαϊδούρια σε ένα αχούρι δεν χωράνε». Αλλά οι άλλοι, οι άσχετοι, που έχουν άλλου είδους ταλέντα, κάνουν άλλες δουλειές, αλλότριες και δεν υπάρχει περίπτωση (ακόμα και να ήθελες, λέμε τώρα) να μπεις στα χωράφια τους… εκείνοι οι ταλαίπωροι τι ζόρι τραβάνε με εσένα και τις επιδόσεις σου;...

Ανοιχτό βιβλίο

Σειρά:Δια χειρός Μιχαήλ
Έλα μου
Θέμα:Έλα μου, έκφραση συνηθισμένη για όλους τους άλλους ,στο δικό μου κόσμο όμως δυο λέξεις αγαπημένες που σηματοδοτούν μια ολόκληρη ζωή γεμάτη όνειρα ,πάθος και έρωτα....

Νέος με καπέλο χαιρετά

THE END
Δια χειρός Μιχαήλ
Του Μιχάλη Ζεχερλή
Θέμα:Κάποια στιγμή στην ζωή σου διαπιστώνεις ότι κάποια πράγματα ,καταστάσεις και συναισθήματα έχουν λάβει ένα οδυνηρό τέλος....

Αγαπημένες δημοσιεύσεις

Down by Love

Παράφορα :Οι ιστορίες του απαγορευμένου πάθους στο Cinobo.
Θέμα:Το Παράφορα είναι μία ταινία Γαλλικής παραγωγής του 2016 με καταπληκτικές ερμηνείες της Εξαρχόπουλος και του Γκαλιέν.....

Θαλής ο Μιλήσιος

Θαλής ο Μιλήσιος ο πρώτος των επτά σοφών της αρχαιότητας και τα 22 καλύτερα αποφθέγματα του
Θέμα:Ο Θαλής ο Μιλήσιος (643-548 π.Χ.), ήταν αρχαίος φιλόσοφος και ο αρχαιότερος των προσωκρατικών, ο πρώτος των επτά σοφών της αρχαιότητας, μαθηματικός, φυσικός, αστρονόμος, μηχανικός, μετεωρολόγος και ιδρυτής της Ιωνικής Σχολής της φυσικής φιλοσοφίας στη Μίλητο....

Βουβή παράσταση

Αποφθέγματα(Quotes)
Αποφθέγματα, γνωμικά, ρητά και παροιμίες για την εξαπάτηση
Θέμα:Η Προσπάθεια να θέλεις να πιάσεις κορόιδο τον συνάνθρωπό σου δείχνει την μικρότητα σου ως χαρακτήρα.Εκατοντάδες αποφθέγματά και ρήσεις όπως και γνωμικά στηλιτεύουν αυτή την άσχημη και βδελυρή νοοτροπία ....

Δον Κιχώτης

Τα βράδια μου με το Δον Κιχώτη
Θέμα:Τα συναισθήματα που γεννά ένας έρωτας που μοιάζει με τους ανεμόμυλους του Δον Κιχώτη...

Διαβάστε επίσης

Αριστοτέλης

Αποφθέγματα για τον κόπο και την προσπάθεια
15-06-2023
Quotes
Θέμα:Οκτώ Αποφθέγματα και δύο αφορισμοί για τον κόπο και την προσπάθεια.

Γυναίκα και παιδί
Αυτός που κατηγορεί τους άλλους
26-01-2023
Κινέζικη παροιμία

Θέμα:Μια σοφή Κινέζικη παροιμία που πραγματεύεται την σχέση μας με τους ανθρώπους του κοινωνικού περίγυρου μας.

Αετός στον ουρανό
Υπήκοoς πιστός του απάνω κόσμου
Νικηφόρος Βρεττάκος

25-01-2023
Θέμα:Αποφθέγματα και γνωμικά απο τον συγγραφέα Νικόλαο Βρεττάκο.


Sorry, your browser does not support inline SVG.
✅ To Moments blog είναι η δική σου συντροφιά

Γίνετε μέλος

● Δημιουργήστε τον λογαριασμό σας και αποκτήστε πρόσβαση στο premium περιεχόμενο του moments blog.
Χωρίς κανένα κόστος. Θα λάβετε ειδοποίηση μέσω email όταν το αίτημα σας εγκριθεί.

Αν είστε ήδη μέλος πατήστε στην ένδειξη είσοδος μελών.

Follow us
facebook twitter youtube tiktok envelope home

Προσοχή:
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο , η αναπαραγωγή, ολική μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση η διασκευή των λογοτεχνικών κειμένων που δημοσιεύονται στο moments blog χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια των δημιουργών τους και του moments club.Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Παραγωγή: Moments Blog