Το φαινόμενο της βίας από την πλευρά των ενήλικων αλλά ακόμα και των ανηλίκων απέναντι στην οικογένεια τους, στα γήπεδα και στα σχολεία πολλές φορές υπερβαίνει σε σκληρότητα ακόμα και την άκρατη βία του πολέμου και δεν είναι φαινόμενο δυστυχώς μόνο της τωρινής κοινωνίας μας.
Ο Εμμανουήλ Ροΐδης και τα πνευματώδη αποφθέγματα του
Συντάκτης: Ζεχερλής Μιχάλης
Χρον. Αναγ. (2')
Ο Εμμανουήλ Ροΐδης γεννήθηκε στις 28 Ιουνίου 1836 και απεβίωσε στις 7 Ιανουαρίου 1904, ήταν ένας από του πιο σημαντικούς Έλληνες λογοτέχνες και δοκιμιογράφους. Θεωρείται ένας από τους πιο πνευματώδεις λογοτέχνες στην ιστορία των ελληνικών γραμμάτων, ενώ το έργο του καλύπτει πολλά διαφορετικά είδη, όπως το μυθιστόρημα, το διήγημα, τις κριτικές μελέτες, κείμενα πολιτικού περιεχομένου, μεταφράσεις και χρονογραφήματα.
Το κορυφαίο του έργο το μυθιστόρημα «Η Πάπισσα Ιωάννα» που εξιστορεί τη ζωή της Ιωάννας από τη γέννηση έως το τέλος της ζωής της. Ξεκινά από την ιστορία των γονέων της, δύο ιεραποστόλων και συνεχίζει με την ένταξή της στον βίο της μοναχής σε νεαρή ηλικία, τη γνωριμία και τον έρωτά της για τον μοναχό Φρουμέντιο, τα ταξίδια τους με την Ιωάννα μεταμφιεσμένη σε άντρα στη Γερμανία, στην Ελβετία και τη Γαλλία, τη μακροχρόνια παραμονή τους στην Αθήνα και την εγκατάσταση της Ιωάννας στη Ρώμη, την άνοδό της στην εκκλησιαστική ιεραρχία που την οδήγησε τελικά στο παπικό αξίωμα, την ερωτική της σχέση με τον θαλαμηπόλο της, την εγκυμοσύνη και τέλος την αποβολή και τον θάνατό της κατά τη διάρκεια μιας λιτανείας.
Για αυτό το μυθιστόρημα ο Ροΐδης αφορίστηκε από την Ι. Σύνοδο της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Τα 14 πιο πνευματώδη αποφθέγματα του Ροΐδη
- Σέβομαι τους νεκρούς, και όταν ακόμη είναι ζωντανοί.
- Ο Έλλην προτιμά συνήθως την ομαλωτέραν οδόν, έστω και άγουσαν εις βάραθρον.
- Γνωρίζει δώδεκα τρόπους να προσπορίζεται χρήματα εκ των οποίων ο τιμιότερος είναι η κλοπή.
- Όταν έχει κανείς το δικαίωμα να λαθεύει απεριόριστα, είναι βέβαιος πως κάποτε θα πετύχει.
- Εξειδίκευση είναι η διέξοδος της άγνοιας προς μίαν κατεύθυνσιν.
- Όπως όλοι οι Εσκιμώοι αλιείς, όλοι οι Άραβες ιππείς, και όλοι οι αρχαίοι Πάρθοι τοξόται, ούτως και όλοι οι σημερινοί Έλληνες είναι πολιτευταί, όλοι ψηφοθήραι, όλοι κομματάρχαι και εκ τούτου και κάπως ρήτορες εξ ανάγκης!
- Πολύ φοβούμεθα ότι οι ημέτεροι καθηγηταί καθιστώσι την κλασσικήν αρχαιότητα ενδιαφέρουσαν και αγαπητήν, όσω και οι παπάδες την ορθόδοξον θρησκείαν.
- Ο Έλλην στέργει συνήθως να είπη την αλήθειαν, ουχί όμως και να την γράψη.
- Ο αληθής ποιητής πρέπει να ομοιάζη την δρυν, ήτις όσον υψηλότερα αίρει την κεφαλήν προς τον ουρανόν, τόσον βαθύτερον βυθίζει την ρίζαν εις την γην.
- Η θέα των ποδών της διεσκέδασε την ερωτικήν μου μέθην ως φιάλη αμμωνίας τιθεμένη υπό την ρίνα οινοβαρούς.
- Η θέσις των παρ' ημίν πολιτευομένων πολύ ομοιάζει την των αυτοκρατόρων της Βυζαντινής Ρώμης, οίτινες προς κατάληψιν του θρόνου συνεμάχουν μετά Φράγκων, Τούρκων και Βουλγάρων, εις ους αυτοί τε και οι υπήκοοι αυτών επλήρωνον έπειτα λύτρα.
- Η θεία πρόνοια παραθέτει ημίν ως επιδόρπιον παν ό,τι δύσπεπτον και αηδές, τας ρυτίδας, την ποδάγραν, την πλήξιν και την εγκατάλειψιν.
- Η μυθολογία ουδεμίαν αποδίδει ερωτικήν παρεκτροπήν εις τας Χάριτας, ίσως διότι ήσαν πάντοτε ομού και αι τρεις.
- Οι Αγγλοι έχουσι δύο Βουλάς, την άνω και την κάτω, ημείς μίαν μόνην άνω-κάτω.
Ο Θανάσης Βέγγος, ήταν ένας εξαιρετικός ηθοποιός και για πολλούς ίσως ο κορυφαίος Έλληνας κωμικός, το χιούμορ του ήταν τις περισσότερες φορές διανθισμένο με αλήθειες που πονάνε ιδιαίτερα. Ο δικός μας Θανάσης ήταν ένας άνθρωπος που προσπάθησε μέσα από τα αστεία του και τα αποφθέγματα του να μιλήσει για το σύντομο της ζωής μας, τη δύναμη της αγάπης...
«Η φαντασία δόθηκε στον άνθρωπο για να τον αποζημιώσει γι' αυτό που δεν είναι. Το χιούμορ δόθηκε για να τον αποζημιώσει γι' αυτό που είναι» τονίζει ο φιλόσοφος Φραγκίσκος Βάκων και εμείς που συμφωνούμε απόλυτα με αυτό τον αφορισμό διαλέξαμε 16 αποφθέγματα με χιούμορ και ιδιαιτέρως πνευματώδη και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω για να δώσουμε μια...
Ο Ονορέ Ντε Μπαλζάκ (Honoré de Balzac) ήταν σπουδαίος λογοτέχνης και θεωρείται ο θεμελιωτής του ρεαλισμού στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία και ένας από τους σπουδαιότερους μυθιστοριογράφους όλων των εποχών. Γεννήθηκε στις 20 Μαΐου του 1799 και απεβίωσε στις 18 Αυγούστου του 1850 και ήταν Γάλλος στην καταγωγή.
Ο Βίας ο Πριηνεύς ήρθε στη ζωή τον 6ο αι. π.Χ. ήταν ένας από τους Επτά Σοφούς της αρχαιότητας και ποιητής και καταγόταν από την Πριήνη της Ιωνίας. Έγινε γνωστός για τη δικαιοσύνη του και τη ρητορική του δεινότητα. Σήμερα σώζονται ηθικά αποφθέγματά του και απόσπασμα λυρικού ποιήματός του. Ο γραμματικός Σάτυρος τον κατανέμει ανάμεσα στους Επτά...
«Η αισιοδοξία είναι απαραίτητη για την επιτυχία. Είναι επίσης θεμελιώδης για το θάρρος και την πραγματική πρόοδο» σημειώνει ο Nicholas Butler και είναι αδιαμφισβήτητο γεγονός πως στη ζωή θα γνωρίσουμε δύο κατηγορίες ανθρώπων τους αισιόδοξους και τους απαισιόδοξους, τους δεύτερους πρέπει να τους αποβάλουμε άμεσα από τη καθημερινότητά μας γιατί θα...
Στιγμές από τη ζωή μου
Αντίλαλοι
Σαν Εταίρα, αναλογιζόμενος τις επιλογές που έχουμε στην ζωή και μας αναγκάζουν όπως την εταίρα....
Οι μυστικές ιστορίες του Οθέλλου Ηστ
⚈ Λογοτεχνικά μονοπάτια
◼ Δείτε στη συνέχεια σειρά επιλεγμένων πρωτότυπων λογοτεχνικών κειμένων,
που έγραψαν οι συνεργάτες μας για να σας
κρατήσουν συντροφιά αν σας αρέσει το διάβασμα.
● Για να διαβάσετε παρακάτω οποιοδήποτε λογοτεχνικό κείμενο σας ενδιαφέρει κάντε κλικ πάνω του.