Επειδή όπως έλεγε ο Πλάτωνας «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» Συγκεντρώσαμε φράσεις, ρητά και αποφθέγματα από προσωπικότητες που μιλούν για την προσπάθεια για μια νέα αρχή από διαφορετική κάθε φορά σκοπιά. Άλλοτε με ποιητική διάθεση άλλοτε με σοφία και άλλοτε με χιούμορ.
Ας τα δούμε λοιπόν στη συνέχεια.
Τα 12 πιο σημαντικά αποφθέγματα του «κοσμοκαλόγερου» Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
Συντάκτης: Ζεχερλής Μιχάλης
Χρον. Αναγ. (3')
Ο Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης είναι για πολλούς ο κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης, γνωστός και ως «O άγιος των ελληνικών γραμμάτων» ή «H κορυφή των κορυφών». Έγραψε κυρίως διηγήματα, τα οποία κατέχουν περίοπτη θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία. Γεννήθηκες στις 4 Μαρτίου του 1851, στην Σκιάθο και απεβίωσε στις 3 Ιανουαρίου 1911 εκεί όπου γεννήθηκε.
Αξιοσημείωτο του έργο είναι: Η Φόνισσα, Οι Έμποροι των Εθνών, Η νοσταλγός και το Όνειρο στο κύμα.
◼ Τα 12 πιο σημαντικά αποφθέγματα του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη
- Η πλουτοκρατία ήτο, είναι και θα είναι ο μόνιμος άρχων του κόσμου, ο διαρκής Αντίχριστος. Αύτη γεννά την αδικίαν, αύτη τρέφει την κακουργίαν, αύτη φθείρη σώματα και ψυχάς.
- Η αργία εγέννησε την πενίαν. Η πενία έτεκεν την πείναν. Η πείνα παρήγαγε την όρεξιν. Η όρεξις εγέννησε την αυθαιρεσίαν. Η αυθαιρεσία εγέννησε την ληστείαν. Η ληστεία εγέννησε την πολιτικήν. Ιδού η αυθεντική καταγωγή του τέρατος τούτου.
- Τώρα όμως η πράγματι επικρατούσα θρησκεία είναι ο πλέον ακάθαρτος και κτηνώδης υλισμός. Μόνον κατά πρόσχημα είναι η χριστιανοσύνη.
- Για ν' αποκτήση κανείς γρόσια, άλλος τρόπος δεν είναι, πρέπη νάχει μεγάλη τύχη, να εύρη στραβόν κόσμο, και να είναι αυτός μ' ένα μάτι, δεν του χρειάζονται δύο. Πρέπει να φάη σπίτια, να καταπιή χωράφια, να βουλιάξη καράβια, με τριανταέξ τα εκατό θαλασσοδάνεια, το διάφορο κεφάλι.
- Η αλήθεια είναι πάντοτε παράλογος, και διά τούτο δεν την λέγουσι ποτέ οι φρόνιμοι και ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά την ομολογούσιν οι μεθυσμένοι, οι τρελλοί, οι άρρωστοι και τα μικρά παιδία.
- Θα έλεγε τις ότι η χώρα αύτη ηλευθερώθη επίτηδες, διά να αποδειχθή, ότι δεν ήτο ικανή προς αυτοδιοίκησιν.
- Καίτοι αγράμματη, η γραία μ' εδίδαξεν ότι εις την ελληνικήν γλώσσαν, άλλως νοούμεν, άλλως ομιλούμεν και άλλως γράφομεν.
- Και τι πταίει η γλαυξ, η θρηνούσα επί ερειπίων; Πταίουν οι πλάσαντες τα ερείπια. Και τα ερείπια τα έπλασαν οι ανίκανοι κυβερνήται της Ελλάδος.
- Άνευ ψεύδους ουδεμία υπόθεσις ευοδούται.
- Αχ! κάθε αμαρτία έχει και τη γλύκα της.
- Xειμών βαρύς, οικία καταρρέουσα, καρδία ρημασμένη. Mοναξία, ανία, κόσμος βαρύς, κακός, ανάλγητος. Yγεία κατεστραμμένη. Σώμα βασανισμένον, φθαρμένον, σωθικά λυωμένα. Δεν ημπορούσε πλέον να ζήση, να αισθανθή, να χαρή.
- Άγγλος ή Γερμανός ή Γάλλος δύναται να είναι κοσμοπολίτης ή αναρχικός, ή άθεος ή οτιδήποτε. Έκαμε το πατριωτικόν χρέος του, έχτισε μεγάλη πατρίδα... Το Ελληνικόν έθνος, το δούλον, αλλά ουδέν ήττον και το ελεύθερον, έχει και θα έχη δια παντός ανάγκην την θρησκείαν του.
⚊ Αποφθέγματα, Γνωμικά & Αφορισμοί
Ο Αριστοτέλης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που οι διδαχές του κυριάρχησαν στην επιστημονική σκέψη. Γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, στη Μακεδονία το 384 π.Χ. Σε ηλικία 17 ετών εισήλθε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα, όπου παρέμεινε έως τα 37 του έτη. Εκεί συνδέθηκε τόσο με τον ίδιο τον Πλάτωνα όσο και με τον Εύδοξο, τον Ξενοκράτη και...
Όπως έλεγε και ο μέγας Αϊνστάιν «Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.» όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η ανθρώπινη βλακεία είναι ανίκητη και εμείς για να σας το βεβαιώσουμε και να σας το τεκμηριώσουμε, ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα πιο γνωστά αποφθέγματα...
O Πλούταρχος ήταν από τους κορυφαίους Αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε το 47 μ.Χ. και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, απεβίωσε το 120 μ.Χ. Ήταν ο πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που τίμησε για 29...
Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι ή Ταρκόβσκι ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1932 στο Ζαβράγιε της Ρωσίας και απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου του 1986 στο Παρίσι. Ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου.
Η αλλαγή και η εξέλιξη πρέπει να είναι o οδηγός της ζωής. Δεν είναι πάντα εφικτό και εύκολο θέλει προσπάθεια και επιμονή, ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε τις αλλαγές ανώδυνα. Όμως αυτές είναι που μας κάνουν δυνατότερους ως ανθρώπους και όπως διακηρύσσει σοφά και ο Leo Buscaglia «Η αλλαγή είναι το τελικό αποτέλεσμα κάθε ουσιαστικής γνώσης»
⚊ Moments of art and life