Αρχαία ελληνικά γνωμικά και αποφθέγματα για την αγάπη και τον έρωτα

2023-04-28

 

unnamed_0112

Συντάκτης: Ζεχερλής Μιχάλης  
  Χρον. Αναγ. (3')  

Διαβάστε παρακάτω και θα εντυπωσιαστείτε πως η σοφία των αρχαίων προγόνων μας αποτυπωμένη μέσα από γνωμικά, αποφθέγματα ,παροιμίες, αφορισμούς και ρήσεις, υμνούσε την αγάπη και τον έρωτα.

1) Χαλκοτύπος τον Έρωτα μεταλλάξας επόησε τήγανον, ουκ αλόγως όττι και αυτό φλέγει.

Χαλκωματάς τον έρωτα τον έκανε τηγάνι, κι ήτανε κάτι λογικό γιατί και τούτο καίει.

Παλλαδάς ο Αλεξανδρεύς (Έλληνας ποιητής , 4ος μ.Χ.

2) Έρωτες υπέρ μεν άγαν ελθόντες ουκ ευδοξίαν ουδ' αρετάν παρέδωκαν ανδράσιν.

Οι υπερβολικοί έρωτες δεν χαρίζουν στους άντρες ούτε τιμή ούτε ανδρεία.

Ευριπίδης ( Αρχαίος τραγωδός , 480-406 π.Χ.)

3) Έρως εστίν αλογίστου τινός επιθυμίας υπερβολή, ταχείαν μεν έχουσα την πρόσοδον, βραδείαν δεν την απόλυσιν.

Θεόφραστος (Αρχαίος φιλόσοφος, συνεχιστής του Αριστοτέλη , 372-287 π.Χ.)

4) Ήδ᾽ Έρος, ος κάλλιστος εν αθανάτοισι θεοίσι, λυσιμελής, πάντων δε θεών πάντων τ᾽ ανθρώπων δάμναται εν στήθεσσι νόον και επίφρονα βουλήν.

Γλυκέ Έρωτα, που είσαι ο πιο ωραίος από τους αθάνατους θεούς, που κάνεις να κόβονται τα πόδια, και που σε ανθρώπους και θεούς αιχμαλωτίζεις το νου και τη θέληση.

Ησίοδος ( Αρχαίος Έλληνας ποιητής , 7ος αιών π.Χ.)

5) Αφροδίσιος γαρ όρκος ουκ εμποίνιμος.

Ο όρκος που δίνεται για τον έρωτα δεν σηκώνει τιμωρία.

Αρχαιοελληνική παροιμία

6) Επ' ευτυχία τη μεγίστη παρά θεών η τοιαύτη μανία δίδοται.

Η μεγαλύτερη ευτυχία που δίνεται από τους θεούς είναι αυτή η μανία [ο έρωτας].

Πλάτων (Φιλόσοφος , 427-347 π.Χ.)

Font Awesome 1 Icons W3.CSS
  Πρόσφατες δημοσιεύσεις

⚊ Αποφθέγματα, Γνωμικά & Αφορισμοί

Επειδή όπως έλεγε ο Πλάτωνας «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» Συγκεντρώσαμε φράσεις, ρητά και αποφθέγματα από προσωπικότητες που μιλούν για την προσπάθεια για μια νέα αρχή από διαφορετική κάθε φορά σκοπιά. Άλλοτε με ποιητική διάθεση άλλοτε με σοφία και άλλοτε με χιούμορ.
Ας τα δούμε λοιπόν στη συνέχεια.

Ο Αριστοτέλης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που οι διδαχές του κυριάρχησαν στην επιστημονική σκέψη. Γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, στη Μακεδονία το 384 π.Χ. Σε ηλικία 17 ετών εισήλθε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα, όπου παρέμεινε έως τα 37 του έτη. Εκεί συνδέθηκε τόσο με τον ίδιο τον Πλάτωνα όσο και με τον Εύδοξο, τον Ξενοκράτη και...

Όπως έλεγε και ο μέγας Αϊνστάιν «Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.» όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η ανθρώπινη βλακεία είναι ανίκητη και εμείς για να σας το βεβαιώσουμε και να σας το τεκμηριώσουμε, ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα πιο γνωστά αποφθέγματα...

O Πλούταρχος ήταν από τους κορυφαίους Αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε το 47 μ.Χ. και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, απεβίωσε το 120 μ.Χ. Ήταν ο πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που τίμησε για 29...

Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι ή Ταρκόβσκι ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1932 στο Ζαβράγιε της Ρωσίας και απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου του 1986 στο Παρίσι. Ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου.

Η αλλαγή και η εξέλιξη πρέπει να είναι o οδηγός της ζωής. Δεν είναι πάντα εφικτό και εύκολο θέλει προσπάθεια και επιμονή, ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε τις αλλαγές ανώδυνα. Όμως αυτές είναι που μας κάνουν δυνατότερους ως ανθρώπους και όπως διακηρύσσει σοφά και ο Leo Buscaglia «Η αλλαγή είναι το τελικό αποτέλεσμα κάθε ουσιαστικής γνώσης»

Πρoτάσεις για εσάς

⚊ Moments of art and life

Favorite posts

 
  Δημοφιλείς ενότητες

Είμαστε η δική σου συντροφιά