ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

2023-09-29

Άθεος από μικρός, από άθεους γονείς, μεροκαματιάρηδες. Υλιστές δεν θα τους έλεγες. Όχι. Ήτανε πάντα ανοικτή η πόρτα τους. Κι από το υστέρημά του «φίλευαν» ξένους και περαστικούς. Όποιος είχε ανάγκη εύρισκε στο σπίτι τους στέγη και θαλπωρή.

Ακόμα και η Τουρκάλα χανούμ που έφερε ο παππούς του ο Κώστας ως λάφυρο από την Μικρασιατική Εκστρατεία. Θρονιάστηκε η σύγχρονη Κασσάνδρα στην κουζίνα, στρογγυλοκάθησε στον σοφρά και σερβιρίστηκε πλουσιοπάροχα από την παρ' ολίγον Κασσάνδρα γιαγιά του. Μπορεί μέσα της να έβραζε, αλλά τον διπλού πέλεκυ από την «ντράβα» δεν ξεκρέμασε. Μήτε το κασάρι, μήτε το δραπάνι. Ούτε καν τον κασμά.

Το πρωί απλώς πήρε τα μπογαλάκια της και κατευθύνθηκε (συστημένη) προς την διπλανή καπνοβιομηχανία. Μετά την ερωτεύτηκε ένας εισπράκτορας των ΚΤΕΛ και καλοπαντρεύτηκε.

Ο παππούς πτώχευσε στην Κατοχή, ενώ τα τρία αδέλφια του (οι μαυραγορίτες) πλούτισαν και «καζάντισαν».

Οι γονείς πέρασαν τον Εμφύλιο και την Χούντα από Μακρόνησο μέχρι ΕΑΤ-ΕΣΑ. Μεγάλη η διαδρομή και το καΐκι τού προκαλούσε ναυτία. Άσε εκείνες τις πέτρες που αντηχούσανε ακόμη εφιαλτικά ουρλιαχτά.

Έτσι μεγάλωσε. Χωρίς Αγία Γραφή αλλά με του Λένιν το «Ένα βήμα εμπρός δύο βήματα πίσω». Αυτός ο τίτλος τού άρεσε ήδη από το Δημοτικό Σχολείο. Προσπαθούσε μάλιστα να τον αυτοσχεδιάσει στην τσιμεντωμένη αυλή με το πηγάδι. Ζωγράφιζε με κιμωλία μια γραμμή, τράβαγε τρεις χαρακιές και ταλαντευότανε… ένα βήμα εμπρός, δύο βήματα πίσω.

Στις εκκλησίες δεν πολυσύχναζε. Τον τρόμαζε ο κόσμος. Τα κεριά, οι αναθυμιάσεις και τα θυμιατά.

Όμως έμπαινε συχνά στα ξωκλήσια, ειδικά την ώρα τού δειλινού, ή καθότανε έξω, κάτω από το κυπαρίσσι για να τρυγήσει κάποιας συμμαθήτριάς του το φιλί.

Από αγγέλους δεν κάτεχε. Μόνον τού άρεσε εκείνη η τρυφερή αυστηρότητά τους.

Μια φορά, στην αρχαία Αγορά, συναπαντήθηκε με την εικόνα «Οι άγιοι Ασώματοι». Ήταν σαν τρακάρισμα με νταλίκα στην Εθνική Οδό! Έμεινε με τις ώρες καθηλωμένος μπροστά στο αντίγραφο κάποιας (άγνωστης σ' αυτόν) βυζαντινής εικόνας. Κοίταγε τόσο έντονα για τόσο πολλή ώρα που παρανόησε. Άρχισε να ακούει φωνές. «Μα είμαι άξιος να στέκομαι εδώ, μπροστά σας;», άκουσε τον εαυτό του να ερωτά. «Μα εσύ δεν είσαι άξιος χαζούλη;», τον κεραυνοβόλησε στεντορεία φωνή, λες κι έβγαινε από (τα κλειστά) μεγάφωνα. Βγήκε έξω τρέχοντας, έντρομος κι από τότε δεν ετόλμησε να μπει σε ναού μισόφως.

Μέχρι φέτος τού Αγίου Πνεύματος, που ενθυμήθηκε τα περίφημα «σαράντα κύματα» (απωθημένη τελετουργία από την πρώτη τάξη του Δημοτικού, επί χούντας – πήγε μάλιστα έναν χρόνο νωρίτερα γιατί τότε δεν υπήρχαν νηπιαγωγεία κι εκείνος, βλέπεις, βιαζότανε να μάθει γράμματα, να απελευθερωθεί από την χειρωνακτική δουλεία τής αγροτικής ζωής).

Μπήκε λοιπόν στη θάλασσα δειλά στην κρύα θάλασσα (ήτανε βαρύς ο χειμώνας εφέτος, ακόμα τα λιωμένα χιόνια κατεβαίνουν από τα βουνά) και ξάφνου παραφρόνησε… Είδε φλόγες γύρω του κι άπειρες πεταλούδες, πολύχρωμες, να κάνουνε μακροβούτια στα κύματα – μερικές μάλιστα φαινόντουσαν σαν αθλητές/αθλήτριες τού wind surfing. Ένιωσε το κορμί του πανάλαφρο, να ανεβαίνει ιλιγγιωδώς προς τα επάνω, σαν να τον ρουφάει κάποια ηλεκτρική σκούπα, αόρατη και τρομερής ισχύος (δισεκατομμυρίων κιλοβάτ). «Μήπως αυτή είναι η μαύρη τρύπα στο κέντρο τού Γαλαξία;», πρόλαβε να σκεφτεί με το γήινο μυαλό του. Κι αμέσως μετά χάρηκε, χάρηκε πολύ. Είδε το φωτεινό τούνελ που περιγράφουν τα βιβλία με εμπειρίες από το Επέκεινα, αγροίκησε μουσικές, σαν αγγελικές χορωδίες, μύρισε αρώματα που δεν έχει «ακούσει» ανθρώπου μύτη και στο τέλος άκουσε τον εαυτό του να λέει «Επιτέλους, πέθανα!!!».

Ξύπνησε στην αμμουδιά με μια ναυαγοσώστρια να τον φιλάει παθιασμένα στο στόμα. Κάτι ρουφηχτά πουλιά που ποτέ πριν δεν είχε νιώσει. «Έπρεπε να πεθάνω λοιπόν για να νιώσω άνθρωπος;» είπε φωναχτά (σε κάποιο διάλειμμα τού French kissing). Τότε όλοι γέλασαν, τον κεράσανε ούζα κι από τότε πήρε άλλη ρότα η ζωή του. Έγινε έξω καρδιά, γενναιόδωρος (καλά, αυτό ήτανε πάντα), εργατικός, σκανδαλιάρης, η χαρά τής παρέας!!!

Του Αγίου Πνεύματος όλ' αυτά. Τυχαίο; Τι να πω; «Ό,τι και να σας πω θα σας πω ψέματα», όπως έλεγε αθώα και μισοκακόμοιρα η «ανθηρόστομη» γιαγιά του Αγγελική. Δεν κάτεχε σχεδόν τίποτα από τα θεία, αλλά έτρεφε ένα ανεξήγητο, ενστικτώδες θα έλεγα, δέος για το Άγνωστο.


Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας

                                                                                                                                                               https://konstantinosbouras.gr
Σχετικές δημοσιεύσεις

Το Σύμπαν είναι ρευστό. Και τα οικοδομήματά μας επίσης. Είδα πως είχαμε μετακομίσει σε καινούργια εξοχική κατοικία που θα ήταν όμως και μόνιμη διαμονή. Τα πατώματα κλιμακωτά και κεκλιμένα. Σαν ζελέ. Πάλλονταν. Όχι μόνον με τους βηματισμούς αλλά και με τον αέρα!!! Στα ιδιαίτερα δώματα μια στρογγυλοπρόσωπη Ασιάτισσα, φοιτήτρια ίσως. Κάπως...

«Ό,τι γίνεται εκ του φυσικού είναι καλύτερο» έλεγε ο θυμόσοφος Γιάννης Τσαρούχης, όπως μου μετέδωσε ο δάσκαλός μου Γιώργος Χρονάς που θήτευσε δίπλα του.

Δημοφιλέστερες δημοσιεύσεις

Έκρηξη

Δημιουργός: Κατερίνα Ζαχαριάδου
Η Έκρηξη
Θέμα:Ο Χ. κοίταζε από το παράθυρο του δωματίου του τη φωτεινή μέρα του Σεπτέμβρη. Είχε βρέξει την προηγουμένη και τα χρώματα του κήπου έλαμπαν...

Naples

Ταξιδιωτικές εμπειρίες
Νάπολη:H βρώμικη αλλά μαγική πριγκίπισσα του Νότου
Θέμα:Όταν προσγειώθηκα στο αεροδρόμιο της Νάπολης είχα στο νου μου μια πόλη που λατρεύει τον Μαραντόνα και το ποδόσφαιρο αλλά και μία πόλη γεμάτη από αρχαιότητες και με διάχυτο το ιταλικό μπρίο του Νότου...

Μενέλαος Λουντέμης

Τα 28 σημαντικότερα αποφθέγματα του Μενέλαου Λουντέμη
Θέμα:Ο Μενέλαος Λουντέμης. Ένας από τους σπουδαιότερους Έλληνες συγγραφείς που άφησε πίσω του σημαντική πνευματική κληρονομιά...

Αλέξανδρος Δουμάς

Tα 12 μοναδικά αποφθέγματα του Αλέξανδρου Δουμά
Θέμα:Ο Αλέξανδρος Δουμάς ο πρεσβύτερος γεννήθηκε στις 24 Ιουλίου 1802 στο Βιλ-Κοτερέ στην Γαλλία, και απεβίωσε στις 5 Δεκεμβρίου 1870 στο Σεν-Μαριτίμ στην Γαλλία, ήταν Γάλλος συγγραφέας, γνωστός κυρίως από τα ιστορικά του μυθιστορήματα τα οποία τον κατέστησαν έναν από τους πιο πολυδιαβασμένους Γάλλους συγγραφείς στον κόσμο....

When Harry Met Sally

«Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι» Μια εξαιρετική ερωτική κομεντί στο Cosmote TV
01-08-2023
Θέμα:«Όταν ο Χάρι Γνώρισε τη Σάλι» Είναι μια σπουδαία ταινία, αναφορά για το είδος της (Ερωτική κομεντί) Αμερικανικής παραγωγής του 1989 και προβάλλεται από την συνδρομητική πλατφόρμα του Cosmote TV ...

Διαβάστε επίσης

Αετός στον ουρανό
Υπήκοoς πιστός του απάνω κόσμου
Γνωμικά

Νικηφόρος Βρεττάκος

25-01-2023
Θέμα:Αποφθέγματα και γνωμικά απο τον συγγραφέα Νικόλαο Βρεττάκο.

Βέσπα
Ονείρων Πάθη
Διήγημα μυστηρίου
04-02-2019
Σειρά:Οι Μυστικές ιστορίες του Οθέλλου Ηστ
Θέμα:Βαδίζοντας από την Tσιμισκή έφτασα στην Τούμπα ,όπως έκανα συχνά κάθε φορά που έφευγα νωρίς το βράδυ από την εφημερίδα .Μου άρεσε να περπατώ μέχρι το σπίτι όταν είχα χρόνο και ήταν το σούρουπο ευχάριστο όπως σήμερα...
Κόκκινο_πέπλο
Σκέψεις
Ποίηση
04-02-2019
Συλλογή:Οι Χειμώνες της καρδιάς μου
Θέμα:Με Βάδισμα αργό και τα μάτια χαμηλά,με χέρια ακίνητα και σταυρωμένα ακούς τους ψίθυρους από τις φοβισμένες σκέψεις που ροκανίζουν το μυαλό σου.

Αρχαία_Ελληνίδα

Αποφθέγματα
Η θέση της γυναίκας στην Αρχαία Ελλάδα
Θέμα:Πως έβλεπαν οι αρχαίοι προγονοί μας την θέση της γυναίκας στην ανδροκρατούμενη κοινωνία τους.

Follow us
facebook twitter youtube tiktok envelope home

Προσοχή:
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο , η αναπαραγωγή, ολική μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση η διασκευή των λογοτεχνικών κειμένων που δημοσιεύονται στο moments blog χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια των δημιουργών τους και του moments club.Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Παραγωγή: Moments Blog