O Πλούταρχος ήταν από τους κορυφαίους Αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε το 47 μ.Χ. και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, απεβίωσε το 120 μ.Χ. Ήταν ο πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που τίμησε για 29...
Τα 20 Σοφά αποφθέγματα του Μαχάτμα Γκάντι
Επιμέλεια: Ζεχερλής Μιχάλης
Χρον. Αναγ. (3')
Ο Μοχάντας Καραμτσάντ Γκάντι γεννήθηκε στις 2 Οκτωβρίου του 1869 και πέθανε στις 30 Ιανουαρίου του 1948. Ήταν Ινδός δικηγόρος, πολιτικός, στοχαστής και επαναστάτης ακτιβιστής. Υπήρξε σημαντικός πνευματικός οδηγός της Ινδίας και του κινήματος για την ανεξαρτησία της, καθώς και εμπνευστής της μεθόδου παθητικής αντίστασης χωρίς τη χρήση βίας έναντι των καταπιεστών.
Η διδασκαλία του επηρέασε το διεθνές κίνημα για την ειρήνη και μαζί με τον ασκητικό βίο του συνέτειναν στο να καταστεί παγκόσμιο σύμβολο και ορόσημο της φιλοσοφικής και κοινωνικοπολιτικής διανόησης του 20ού αιώνα. Έγινε ευρύτερα γνωστός με την προσωνυμία Μαχάτμα, που φαίνεται να του απέδωσε στα 1915 ο Ινδός νομπελίστας ποιητής και φιλόσοφος Ραμπιντρανάθ Ταγκόρ και στα σανσκριτικά σημαίνει Μεγάλη Ψυχή.
◼ Τα 20 σοφά αποφθέγματα του Μαχάτμα Γκάντι
- Πρέπει να ζούμε σαν να πρόκειται να πεθάνουμε αύριο και να μελετάμε σαν να πρόκειται να ζήσουμε για πάντα.
- Ο Θεός δεν έχει θρησκεία.
- Πρέπει να είσαι η αλλαγή που θέλεις να έρθει.
- Ένας δειλός είναι ανίκανος να δείξει αγάπη. Αυτό είναι προνόμιο των γενναίων.
- Τη μέρα που η δύναμη της αγάπης θα υπερνικήσει την αγάπη της δύναμης, ο κόσμος θα γνωρίσει την ειρήνη.
- Η ικανότητα να συγχωρείς είναι προσόν του δυνατού. Οι αδύναμοι ποτέ δεν συγχωρούν.
- Κανείς δεν μπορεί να με πληγώσει χωρίς τη συγκατάθεσή μου.
- Ένας άνθρωπος είναι το σύνολο των πράξεών του. Τι έχει κάνει, τι μπορεί να κάνει. Τίποτε άλλο.
- Το μόνο αποτέλεσμα που θα έχει το «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» είναι ότι θα καταλήξει να κάνει όλον τον κόσμο τυφλό.
- Ο ελεύθερος άνθρωπος μπορεί να είναι ελεύθερος και στο κλουβί της φυλακής του
- Ένα «όχι» που βγήκε από μια βαθιά πεποίθηση, είναι πολύ καλύτερο -και πιο μεγαλειώδες- από ένα «ναι» που ειπώθηκε για να ευχαριστήσει ή, χειρότερα, για να αποφύγει φασαρίες.
- Ευτυχία είναι όταν αυτά που σκέφτεσαι, αυτά που λες και αυτά που κάνεις, βρίσκονται σε αρμονία.
- Σχεδόν ό,τι κάνεις είναι ασήμαντο, αλλά είναι σημαντικό να το κάνεις.
- Ο φόβος έχει κάποια χρησιμότητα, η δειλία όμως δεν έχει καμία.
- Είναι καλύτερα να στέκεσαι όρθιος με σπασμένο και μπανταρισμένο κεφάλι, από το να σέρνεσαι με την κοιλιά για να γλιτώσεις το κεφάλι σου.
- Είναι λάθος να παίρνεις υποχρεωτικά για λάθος εκείνο που δεν καταλαβαίνεις
- Αυτοί που λένε πως η θρησκεία δεν έχει σχέση με την πολιτική, δεν ξέρουν τι είναι η θρησκεία.
- Μια θρησκεία που δεν λαμβάνει υπόψη της πρακτικά ζητήματα και δεν βοηθάει στη λύση τους, δεν είναι θρησκεία.
- Η γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες όλων των ανθρώπων, αλλά όχι την πλεονεξία όλων των ανθρώπων.
- Η μη-βία προϋποθέτει διπλή πίστη: πίστη στο Θεό και πίστη στον άνθρωπο.
Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι ή Ταρκόβσκι ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1932 στο Ζαβράγιε της Ρωσίας και απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου του 1986 στο Παρίσι. Ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου.
Η αλλαγή και η εξέλιξη πρέπει να είναι o οδηγός της ζωής. Δεν είναι πάντα εφικτό και εύκολο θέλει προσπάθεια και επιμονή, ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε τις αλλαγές ανώδυνα. Όμως αυτές είναι που μας κάνουν δυνατότερους ως ανθρώπους και όπως διακηρύσσει σοφά και ο Leo Buscaglia «Η αλλαγή είναι το τελικό αποτέλεσμα κάθε ουσιαστικής γνώσης»
Ο Βιτσέντζος Κορνάρος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1553 στη Σητεία της Κρήτης και ήταν ποιητής της Ύστερης Βενετοκρατίας. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, είναι δε ο συγγραφέας του αριστουργηματικού αφηγηματικού ποιήματος «Ερωτόκριτος» που τραγουδήθηκε όσο κανένα άλλο τραγούδι σε όλη...
Διαχρονικά οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν πεδίο έρευνας των ψυχολόγων και η ανθρώπινη ψυχή χωράφι για να καλλιεργήσουν την κουλτούρα των κάλων τρόπων μέσω της ευγενικής συμπεριφοράς και όπως λένε και κάποιες σοφές φωνές «Ποτέ μη δείχνεις πιο σοφός ή πιο μορφωμένος απ' αυτούς που είναι μαζί σου».
Η Απαξίωση είναι χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς ορισμένων ανθρώπων που επικεντρώνονται στην προσπάθεια να μειώσουν την αξία του καθετί που τους περιτριγυρίζει με επίκεντρο πάντα τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτή τη συμπεριφορά την κατακεραύνωναν σημαντικά και επιφανή πρόσωπα της μακρόχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας.
του Κωνσταντίνου Μπούρα
⚈ Λογοτεχνικά μονοπάτια
◼ Δείτε στη συνέχεια σειρά επιλεγμένων πρωτότυπων λογοτεχνικών κειμένων,
που έγραψαν οι συνεργάτες μας για να σας
κρατήσουν συντροφιά αν σας αρέσει το διάβασμα.
● Για να διαβάσετε παρακάτω οποιοδήποτε λογοτεχνικό κείμενο σας ενδιαφέρει κάντε κλικ πάνω του.