«Το δαχτυλίδι που φορείς» εγώ στο έχω δοσμένο

2023-09-07
Φώτο : Κώστας Μπούρας
Φώτο : Κώστας Μπούρας

Από παιδί μοί άρεσαν τα δαχτυλίδια. Της μαμάς πρώτα. Όχι η βέρα, όχι. Της στένευε το δάχτυλο και το έκανε σαν λουκάνικο.

Το άλλο, με το ρουμπίνι (μια κοτρώνα να, έτσι μου φαινόταν) και με χρυσό 24 καρατίων παρακαλώ. Μπορεί και παραπάνω. Τόσο μαλακό που μπορούσες να το πλάσεις (θαρρούσες) με τα δάχτυλά σου. Αυτό έπιανα για να αποκοιμηθώ.

Δεν το βρήκαμε ποτέ. Η κυρία που την κρατούσε στο τέλος, πρόλαβε να της προκαλέσει βαρύ έμφραγμα και εγκεφαλικό δύο μέρες πριν απολυθεί (καν τρεις).

Έτσι χάσαμε και τα δαχτυλίδια και τα τιμαλφή κι εκείνη την περίεργη καρφίτσα (του παλτού) που έμοιαζε κάστορας με μπριγιάν.

Από τότε (από μικρό παιδί) έχω μανία με τα δαχτυλίδια. Συλλογή ολόκληρη. Κλεισμένα σε θυρίδα. Κάποια σκοτώθηκαν τα χρόνια της οικονομικής Κρίσης προκειμένου να γηροκομήσω τον «αιδοιό-πληκτο» πατέρα ως μη όφειλα.

Τα πολλά (και τα καλά) διασώθηκαν. Μάλιστα.

Ειδικά εκείνο με την σκαλιστή πέτρα (δίχρωμος τουρμαλίνης) που παρίστανε ένα κρανίο ιερέα των Μάγια (πράσινος από τον μύτη και κάτω, άσπρος από τα μάτια και πάνω – σαν ανάποδος Ζορρό μού φαινόταν).

Το αγόρασα υπό μυθιστορηματικές συνθήκες σε ένα χωριό του Μεξικού φησμισμένο για τους φόνους τουριστών. Μπήκα σε ένα ενεχυροδανειστήριο κι είδα έναν ταλαιπωρημένο γεράκο να βγαίνει. Ήταν σχεδόν τυφλός, όμως με αντιλήφθηκε. Σταμάτησε και μου έβαλε το πολύτιμο δαχτυλίδι στο χέρι. Μετά μού έκλεισε την χούφτα κι έτσι – δίχως να μιλήσουμε – του έδωσα όλα τα λεφτά που είχα χωρίς να σκέφτομαι πώς θα επιβιώσω μόνο με τις κάρτες σε μια εξωπλανητική χώρα το μακρινό εκείνο 1998.

Μόλις έσβηνες το φως και σκοτείνιαζε το δωμάτιο το δαχτυλίδι ακτινοβολούσε περίεργα ιδεογράμματα στο ταβάνι και στους τοίχους γύρω.

Το φόρεσα ακριβώς τέσσερα χρόνια κι όλα πήγαιναν περίφημα.

Μεταπτυχιακό στη Σορβόννη, δύο βιβλία στο Παρίσι, αγάπες, έρωτες, ταξίδια, Αφθονία υλικών και ψυχικών αγαθών.

Όταν όμως «σε ζηλέψουν οι θεοί» το τέλος σου είναι μοιραία δυσοίωνο.

Την πρωτοχρονιά τού 2000 στο Παρίσι, στο ρεβεγιόν ενός διευθυντή μεγάλου θεάτρου, ένας συλλέκτης προσφέρθηκε να μου δώσει ένα διαμέρισμα στην Οπερά για να το αποκτήσει.

Δυστυχώς δεν δέχτηκα.

Το καλοκαίρι τού 2001, μετά από μια επεισοδιακή παράσταση έργου μου στο Παλαιό Πανεπιστήμιο στην Πλάκα, μέθυσα (με μεθύσανε) κι όταν συνήλθα το δαχτυλίδι άφαντο.

Από τότε έκοψα και το κρασί και τους έρωτες. Κράτησα όμως την ποίηση. Α, ναι, από τότε άρχισα να αφηγούμαι ιστορίες. Μισό πραγματικές μισό φανταστικές. Και με αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που πρωταγωνιστούν. Όπως εδώ.

Το δαχτυλίδι μού το κλέψανε.

Ή το έριξα στον υπόνομο.

Ή μού έπεσε.

Ή το παρέδωσα σε έναν φούξια γήινο άγγελο να μού το φυλάει… (σαν βουκαμβίλια ήτανε θαρρώ).

Από τότε κρεμάω τα δαχτυλίδια μου στο λαιμό. Βαθιά. Για το κακό το μάτι…

 Μετά πόθου ανευρέσεως, σφοδρού, 
Δρ. Κωνσταντίνος ΜπούραςΠρόσφατες δημοσιεύσεις

Η τρέλλα εθεωρείτο κολλητική (στον Μεσαίωνα) από τους νοητικώς ασταθείς – «με στραβό κοιμήθηκες το πρωί θα αλληθωρίζεις» - μα ποιος του είπε να …πηδάνε κάθε τι διαφορετικό – ό,τι περπατάει κι ό,τι κουνιέται, άμα λάχει, ότι νά 'ναι, δηλαδής – και με το συμπάθειο.

Το Σύμπαν είναι ρευστό. Και τα οικοδομήματά μας επίσης. Είδα πως είχαμε μετακομίσει σε καινούργια εξοχική κατοικία που θα ήταν όμως και μόνιμη διαμονή. Τα πατώματα κλιμακωτά και κεκλιμένα. Σαν ζελέ. Πάλλονταν. Όχι μόνον με τους βηματισμούς αλλά και με τον αέρα!!! Στα ιδιαίτερα δώματα μια στρογγυλοπρόσωπη Ασιάτισσα, φοιτήτρια ίσως. Κάπως...

Σχετικές δημοσιεύσεις

Άγαλμα μέσα σε συντριβάνι

Διήγημα δράσης
Η Φωτογραφία
Θέμα: Έξυνα με δύναμη το κουτάλι μου στο πάτο από το βαθύ σαν γαβάθα πιάτο μου και μετά το γυρόφερνα χτυπώντας γύρω -γύρω τις άκρες του κάνοντας κύκλους στην νερουλή κοτόσουπα μου ,το τραπέζι που είχα διαλέξει ήταν στο παράθυρο ενός συνοικιακού λαϊκού εστιατορίου στην Πανόρμου απέναντι από ένα περίπτερο κατασκευασμένο από σανίδες ξύλου όπως όλα τα περίπτερα στην Αθήνα....

Χέρι με βιβλίο

Veronica Φόνος για δύο αράδες
Θέμα:Ένας έρωτας και ένα βιβλίο φθάνουν ένα σκοτεινό απόγευμα να μπλέξουν δύο ζωές και να τις οδηγήσουν σε ένα παράλογο φονικό ...

Νέος με καπέλο χαιρετά

THE END
Δια χειρός Μιχαήλ
Του Μιχάλη Ζεχερλή
Θέμα:Κάποια στιγμή στην ζωή σου διαπιστώνεις ότι κάποια πράγματα ,καταστάσεις και συναισθήματα έχουν λάβει ένα οδυνηρό τέλος....

Αγαπημένες δημοσιεύσεις

Ο Τζον Ερνστ Στάινμπεκ

Τα κορυφαία αποφθέγματα του μεγάλου συγγραφέα Τζον Στάινμπεκ
Θέμα:Ο Τζον Ερνστ Στάινμπεκ ήταν Αμερικανός συγγραφέας ,γεννήθηκε στις 27 Φεβρουαρίου του 1902 στο Σαλίνας, της Καλιφόρνιας και απεβίωσε στις 20 Δεκεμβρίου 1968 στην Νέα Υόρκη. Το κορυφαίο του έργο και βραβευμένο με Βραβείο Πούλιτζερ είναι το μυθιστόρημα ,Τα Σταφύλια της Οργής και το Άνθρωποι και ποντίκια....

Δον Κιχώτης

Τα βράδια μου με το Δον Κιχώτη
Θέμα:Στους κάμπους εχθρούς ψάχνω και με μιας λαβώνω
Ας είναι και ανεμόμυλοι το ανάστημα μου ανδρώνω
Σπαθί ξύλινο κρατώ και τα χαράματα την σκιά μου ψάχνω και σκοτώνω..

 ΓΑΛΑΖΙΟ ΣΥΝΝΕΦΟ ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΦΟΝΤΟ ΞΩΤΙΚΟ

Το ξωτικό (Μέρος δεύτερο)
Θέμα:Ένα παραμύθι για μεγάλους που αποτελείται από δύο μέρη και εξιστορεί την προσπάθεια να εκπληρώσει μία ευχή καθυστερημένα ,ενός γεροντάκου ο Snow ένα ξωτικό ,αυτή η προσπαθειά του όμως τον βάζει σε μεγάλους μπελάδες...

Wolfgang Αmadeus Mozart

Παράξενα νέα
12 περίεργα και παράξενα ιστορικά γεγονότα που ίσως δεν γνωρίζεται
Θέμα:Αν είστε λίγο περίεργοι και θέλετε να μάθετε μερικά άγνωστα και παράξενα ιστορικά γεγονότα το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να διαβάσετε 12 από αυτά ίσως τα πιο σημαντικά...

The Bad Batch

Επικίνδυνη Συμμορία: Μια εκρηκτικά ποπ αλληγορική περιπέτεια δράσης και μυστηρίου
30-08-2023
Θέμα:H Επικίνδυνη Συμμορία( The Bad Batch) είναι μία ταινία παραγωγής του 2016 που η σκηνοθετική ματιά της Άνα Λίλι Αμιρπούρ δημιουργεί μια εκρηκτική περιπέτεια δράσης και τρόμου με έντονα τα στοιχεία της αλληγορικής διάθεσης που αναβλύζουν πλούσια όσο την παρακολουθείς...


Sorry, your browser does not support inline SVG.
✅ To Moments blog είναι η δική σου συντροφιά

Γίνετε μέλος

● Δημιουργήστε τον λογαριασμό σας και αποκτήστε πρόσβαση στο premium περιεχόμενο του moments blog.
Χωρίς κανένα κόστος. Θα λάβετε ειδοποίηση μέσω email όταν το αίτημα σας εγκριθεί.

Αν είστε ήδη μέλος πατήστε στην ένδειξη είσοδος μελών.

Follow us
facebook twitter youtube tiktok envelope home

Προσοχή:
Απαγορεύεται η αναδημοσίευση με οποιοδήποτε τρόπο , η αναπαραγωγή, ολική μερική ή περιληπτική ή η απόδοση κατά παράφραση η διασκευή των λογοτεχνικών κειμένων που δημοσιεύονται στο moments blog χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια των δημιουργών τους και του moments club.Νόμος 2121/1993 και κανόνες του Διεθνούς δικαίου που ισχύουν στην Ελλάδα.
Παραγωγή: Moments Blog

Sorry, your browser does not support inline SVG.

Επιχειρήσεις | Διαφ.

ΙΣΟΛΟΓΙΣΤΙΚΗ Logo_17_ 2024
✅ Η Λογιστική στην Πράξη
40χρόνια στο πλευρό σας
✅Λογιστικές υπηρεσίες
για επιχειρήσεις & ιδιώτες
📪 Κατούνη 4, Λαδάδικα , Θεσσαλονίκη Τ.Κ.54625
☎ 2310551458,2310533889 ✉ info@isolog.gr