O Πλούταρχος ήταν από τους κορυφαίους Αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε το 47 μ.Χ. και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, απεβίωσε το 120 μ.Χ. Ήταν ο πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που τίμησε για 29...
Ο Ιταλικός και ο Ελληνικός τρόπος σκέψης είναι συγκοινωνούντα δοχεία
Συντάκτης: Ζεχερλής Μιχάλης
Χρον. Αναγ. (3')
Ταξιδεύοντας στον Ιταλικό νότο για να γνωρίσω το μεγαλείο της Πομπηίας, που ομολογώ ότι ήταν ένα όνειρο ζωής, άκουσα έκπληκτος από τον ξεναγό μου, ότι πρώτοι κάτοικοι αυτής της ιστορικής πόλης ήταν Έλληνες από την αρχαία Κύμη.
Όταν στο βάθος πια του ορίζοντα πρόβαλλε καταπράσινος ο Βεζούβιος, άμεσα σφηνώθηκε μια σκέψη στο μυαλό μου, το πόσο άρρηκτα δεμένη και ταιριαστή είναι η κουλτούρα και η λαϊκή σοφία που ζυμώθηκε μέσα στα χιλιάδες χρόνια κοινής ιστορίας των λαών της Ιταλίας και της Ελλάδας.
Έτσι αποφάσισα χωρίς δισταγμό, να σας προσφέρω παρακάτω, δέκα από τα καλύτερα αποφθέγματα της ιταλικής λαϊκής κουλτούρας που συμπλέει κατά πολύ όπως σας έλεγα και πριν με την ελληνική. Η λαϊκή Σοφία των δύο αυτών λαών είναι απαράμιλλη και οδηγός για να αντιμετωπίζουμε καλύτερα τα προβλήματα της καθημερινότητας μας. Σίγουρα σε κάποια φάση της ζωής σας χρησιμοποιήσατε κάποια από αυτά.
Meglio tardi che mai.
Κάλλιο αργά, παρά ποτέ!
L'Abito non fa il monaco.
Τα ράσα δεν κάνουν τον παπά
Batti il ferro finché è caldo.
Χτύπησε το σίδερο όσο είναι ζεστό.
Chi trova un amico, trova un tesoro.
Όποιος βρίσκει ένα φίλο, βρίσκει έναν θησαυρό.
Quale il padre, tale il figlio.
Κατά μάνα, κατά κύρη, κατά γιο και θυγατέρα.
Tra moglie e marito non mettere il dito.
Ανάμεσα σε δύο συζύγους, δεν πέφτει αλλουνού λόγος.
La mamma dei cretini è sempre incinta.
Η μητέρα των ηλιθίων είναι πάντα έγκυος.
A goccia a goccia si scava la roccia.
Σταγόνα – σταγόνα φθείρεται η πέτρα.
Ad ogni uccello il suo nido è bello.
Για κάθε πουλί, η φωλιά του είναι όμορφη.
Chi di speranza campa, disperato muore.
Αυτός που ζει με ελπίδες, πεθαίνει απελπισμένος.
Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι ή Ταρκόβσκι ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1932 στο Ζαβράγιε της Ρωσίας και απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου του 1986 στο Παρίσι. Ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου.
Η αλλαγή και η εξέλιξη πρέπει να είναι o οδηγός της ζωής. Δεν είναι πάντα εφικτό και εύκολο θέλει προσπάθεια και επιμονή, ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε τις αλλαγές ανώδυνα. Όμως αυτές είναι που μας κάνουν δυνατότερους ως ανθρώπους και όπως διακηρύσσει σοφά και ο Leo Buscaglia «Η αλλαγή είναι το τελικό αποτέλεσμα κάθε ουσιαστικής γνώσης»
Ο Βιτσέντζος Κορνάρος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1553 στη Σητεία της Κρήτης και ήταν ποιητής της Ύστερης Βενετοκρατίας. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, είναι δε ο συγγραφέας του αριστουργηματικού αφηγηματικού ποιήματος «Ερωτόκριτος» που τραγουδήθηκε όσο κανένα άλλο τραγούδι σε όλη...
Διαχρονικά οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν πεδίο έρευνας των ψυχολόγων και η ανθρώπινη ψυχή χωράφι για να καλλιεργήσουν την κουλτούρα των κάλων τρόπων μέσω της ευγενικής συμπεριφοράς και όπως λένε και κάποιες σοφές φωνές «Ποτέ μη δείχνεις πιο σοφός ή πιο μορφωμένος απ' αυτούς που είναι μαζί σου».
Η Απαξίωση είναι χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς ορισμένων ανθρώπων που επικεντρώνονται στην προσπάθεια να μειώσουν την αξία του καθετί που τους περιτριγυρίζει με επίκεντρο πάντα τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτή τη συμπεριφορά την κατακεραύνωναν σημαντικά και επιφανή πρόσωπα της μακρόχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας.
Οι χειμώνες της καρδιάς μου
Τα Δάκρυα του Domilείναι η απαρχή αυτής της ποιητικής συλλογής, που προσπαθεί μέσα από τους στίχους της να υμνήσει τα δάκρυα που ξεπλένουν την οδύνη..
του Κωνσταντίνου Μπούρα
⚈ Λογοτεχνικά μονοπάτια
◼ Δείτε στη συνέχεια σειρά επιλεγμένων πρωτότυπων λογοτεχνικών κειμένων,
που έγραψαν οι συνεργάτες μας για να σας
κρατήσουν συντροφιά αν σας αρέσει το διάβασμα.
● Για να διαβάσετε παρακάτω οποιοδήποτε λογοτεχνικό κείμενο σας ενδιαφέρει κάντε κλικ πάνω του.