O Πλούταρχος ήταν από τους κορυφαίους Αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε το 47 μ.Χ. και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, απεβίωσε το 120 μ.Χ. Ήταν ο πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που τίμησε για 29...
Ο σοφός Πιττακός ο Μυτιληναίος και τα σπουδαία αποφθέγματα του
Συντάκτης: Ζεχερλής Μιχάλης
Χρον. Αναγ. (2')
Ο Πιττακός ο Μυτιληναίος γεννήθηκε το 650 π.Χ. και πέθανε το 570 π.Χ. ήταν πολιτικός και στρατιωτικός ηγέτης της Μυτιλήνης, και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδας. Πατέρας του ήταν ο Υρράδιος. Φημιζόταν για την πολιτική και κοινωνική σοφία του, τη σύνεση , αλλά και την πολεμική ανδρεία του.
Εμείς για να τιμήσουμε τη σοφία του επιλέξαμε και σας παρουσιάζουμε μεταφρασμένα από τα αρχαία ελληνικά τα σημαντικότερα αποφθέγματα του.
- Να ανέχεσαι τον πλησίον σου ακόμα και ζημιώνοντας λίγο τον εαυτό σου.
- Μην προλέγεις αυτό που πρόκειται να κάνεις, γιατί αν αποτύχεις θα σε κοροϊδέψουν.
- Να γνωρίζεις τι γίνεται στην εποχή σου
- Να αξιοποιείς το παρόν.
- Να νικάς αναίμακτα
- Την ατυχία του άλλου μην την κοροϊδεύεις, φοβούμενος τη θεία πλουτής.
- Μην τεμπελιάζεις, ακόμα κι αν είσαι πλούσιος.
- Η συγγνώμη είναι πιο αποτελεσματική από την τιμωρία.
- Όταν είσαι άρχοντας να στολίζεις τον εαυτό σου με προσόντα και αρετές
- Φίλο να μην κακολογείς, αλλά ούτε τον εχθρό
⚊ Αποφθέγματα, Γνωμικά & Αφορισμοί
Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι ή Ταρκόβσκι ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1932 στο Ζαβράγιε της Ρωσίας και απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου του 1986 στο Παρίσι. Ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου.
Η αλλαγή και η εξέλιξη πρέπει να είναι o οδηγός της ζωής. Δεν είναι πάντα εφικτό και εύκολο θέλει προσπάθεια και επιμονή, ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε τις αλλαγές ανώδυνα. Όμως αυτές είναι που μας κάνουν δυνατότερους ως ανθρώπους και όπως διακηρύσσει σοφά και ο Leo Buscaglia «Η αλλαγή είναι το τελικό αποτέλεσμα κάθε ουσιαστικής γνώσης»
Ο Βιτσέντζος Κορνάρος γεννήθηκε στις 29 Μαρτίου του 1553 στη Σητεία της Κρήτης και ήταν ποιητής της Ύστερης Βενετοκρατίας. Θεωρείται ένας από τους κυριότερους εκπροσώπους της κρητικής και της νεοελληνικής λογοτεχνίας, είναι δε ο συγγραφέας του αριστουργηματικού αφηγηματικού ποιήματος «Ερωτόκριτος» που τραγουδήθηκε όσο κανένα άλλο τραγούδι σε όλη...
Διαχρονικά οι ανθρώπινες σχέσεις ήταν πεδίο έρευνας των ψυχολόγων και η ανθρώπινη ψυχή χωράφι για να καλλιεργήσουν την κουλτούρα των κάλων τρόπων μέσω της ευγενικής συμπεριφοράς και όπως λένε και κάποιες σοφές φωνές «Ποτέ μη δείχνεις πιο σοφός ή πιο μορφωμένος απ' αυτούς που είναι μαζί σου».
Η Απαξίωση είναι χαρακτηριστικό της συμπεριφοράς ορισμένων ανθρώπων που επικεντρώνονται στην προσπάθεια να μειώσουν την αξία του καθετί που τους περιτριγυρίζει με επίκεντρο πάντα τους ανθρώπους γύρω τους. Αυτή τη συμπεριφορά την κατακεραύνωναν σημαντικά και επιφανή πρόσωπα της μακρόχρονης ιστορίας της ανθρωπότητας.
⚊ Moments of art and life
Ένας καλός ψεύτης( The Good Lear) είναι μία συγκλονιστική ταινία, ευρηματική και αγωνιώδης, ένα πραγματικό θρίλερ που δεν μετανιώνεις για τις ώρες που ξόδεψες για να την παρακολουθήσεις...
Στιγμές από τη ζωή μου
Στιγμές από τη ζωή μου
Favorite posts
⚈ Λογοτεχνικά μονοπάτια
◼ Δείτε στη συνέχεια σειρά επιλεγμένων πρωτότυπων λογοτεχνικών κειμένων,
που έγραψαν οι συνεργάτες μας για να σας
κρατήσουν συντροφιά αν σας αρέσει το διάβασμα.
● Για να διαβάσετε παρακάτω οποιοδήποτε λογοτεχνικό κείμενο σας ενδιαφέρει κάντε κλικ πάνω του.
Τα χείλη της Ντοντός
◼ Συναρπαστικό διήγημα
Λογοτεχνική σειρά: Κλεφτές ματιές
Θέμα: Έσφιγγα με δύναμη τα βλέφαρα μου μήπως και μπορέσω να κοιμηθώ μια στάλα, μα εκείνα τα κόκκινα σαν φράουλες χείλη που εξερευνούσαν σπιθαμή προς σπιθαμή το κορμί μου είχαν σφηνώσει στο μυαλό μου....
Μαύρες ψυχές
● Έμμετρη ποίηση
Ποιητική συλλογή: Αντίλαλοι