Γνωμικά του Πλάτωνα και του Δημόκριτου για το δίκαιο και τη δικαιοσύνη

2023-07-17

 

Αριστείδης ο Δίκαιος
Αριστείδης ο Δίκαιος
unnamed_0112

Συντάκτης: Ζεχερλής Μιχάλης  
  Χρον. Αναγ. (3')  

Το δίκαιο είναι η θέληση για δικαιοσύνη, και όταν κρίνει κανείς πρέπει να μην επηρεάζεται από την θέση του κρινόμενου, να κρίνει δηλαδή τα πάντα με το ίδιο μέτρο. Η Δικαιοσύνη είναι η αρμονική σχέση των τριών κύριων αρετών: της Σοφίας, της Ανδρείας και της Σωφροσύνης.

Πάνω σε αυτή την αδιαπραγμάτευτη αρχή που με τόση σοφία διακήρυξε ο Πλάτωνας, διαλέξαμε τα πιο σημαντικά αποφθέγματα του, όπως και του Δημόκριτου και σας τα παρουσιάζουμε παρακάτω.

❑ Τα 8 σημαντικότερα αποφθέγματα του Πλάτωνα (429-345 π.Χ.) 

Το να κάνει κανείς αδικία είναι χειρότερο από το να υπομένει αδικούμενος.

Ακόμα κι οι ληστές κι οι κλέφτες συμπεριφέρονται δίκαια μεταξύ τους, γιατί αλλιώς δεν μπορούν να κάνουν τίποτε.

Κάθε άδικος δεν είναι άδικος γιατί το θέλει.

Είναι δίκαιο να υποχωρείς μπροστά σε εκείνον που μιλά ορθά.

"Όταν αδικείται κάποιος, δεν πρέπει να ανταποδίδει την αδικία.

Είναι δύσκολο και αξιέπαινο να ζει κάποιος δίκαια, όταν έχει τη δύναμη να αδικεί τους άλλους.

Αν είμαστε δίκαιοι να μην φοβόμαστε τιμωρία των θεών.

Δύο πράγματα πρέπει ένας άνθρωπος να ξεχωρίζει τα δίκαια από τα άδικα έργα και τα έργα του καλού από του κακού ανθρώπου.

 Τα 5 σοφά αποφθέγματα του Δημόκριτου (460-370 π.Χ.)

  1. Εχθρός μας δεν είναι όποιος μας αδικεί , αλλά όποιος θέλει να μας αδικήσει.
  2. Αυτός που αδικεί είναι πιο δυστυχισμένος από αυτόν που αδικείται.
  3. Αγαθό είναι όχι το να μην αδικούμε , αλλά το να μην θέλουμε να αδικήσουμε.
  4. Είναι σωστό να εμποδίζουμε αυτόν που προσπαθεί να διαπράξει αδικία . Αν αυτό δεν γίνεται, ας μη συμμετέχουμε στην άδικη πράξη του.
  5. Είναι συνετό έργο να προφυλασσόμαστε από την αδικία που πρόκειται να μας γίνει, ενώ είναι αναλγησία να μην την αποκρούσουμε όταν θα εκδηλωθεί.
Font Awesome 1 Icons W3.CSS
  Πρόσφατες δημοσιεύσεις

⚊ Αποφθέγματα, Γνωμικά & Αφορισμοί

Επειδή όπως έλεγε ο Πλάτωνας «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» Συγκεντρώσαμε φράσεις, ρητά και αποφθέγματα από προσωπικότητες που μιλούν για την προσπάθεια για μια νέα αρχή από διαφορετική κάθε φορά σκοπιά. Άλλοτε με ποιητική διάθεση άλλοτε με σοφία και άλλοτε με χιούμορ.
Ας τα δούμε λοιπόν στη συνέχεια.

Ο Αριστοτέλης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που οι διδαχές του κυριάρχησαν στην επιστημονική σκέψη. Γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, στη Μακεδονία το 384 π.Χ. Σε ηλικία 17 ετών εισήλθε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα, όπου παρέμεινε έως τα 37 του έτη. Εκεί συνδέθηκε τόσο με τον ίδιο τον Πλάτωνα όσο και με τον Εύδοξο, τον Ξενοκράτη και...

Όπως έλεγε και ο μέγας Αϊνστάιν «Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.» όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η ανθρώπινη βλακεία είναι ανίκητη και εμείς για να σας το βεβαιώσουμε και να σας το τεκμηριώσουμε, ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα πιο γνωστά αποφθέγματα...

O Πλούταρχος ήταν από τους κορυφαίους Αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε το 47 μ.Χ. και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, απεβίωσε το 120 μ.Χ. Ήταν ο πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που τίμησε για 29...

Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι ή Ταρκόβσκι ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1932 στο Ζαβράγιε της Ρωσίας και απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου του 1986 στο Παρίσι. Ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου.

Η αλλαγή και η εξέλιξη πρέπει να είναι o οδηγός της ζωής. Δεν είναι πάντα εφικτό και εύκολο θέλει προσπάθεια και επιμονή, ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε τις αλλαγές ανώδυνα. Όμως αυτές είναι που μας κάνουν δυνατότερους ως ανθρώπους και όπως διακηρύσσει σοφά και ο Leo Buscaglia «Η αλλαγή είναι το τελικό αποτέλεσμα κάθε ουσιαστικής γνώσης»

Πρoτάσεις για εσάς

⚊ Moments of art and life

Favorite posts

 
  Δημοφιλείς ενότητες

Είμαστε η δική σου συντροφιά