Επειδή όπως έλεγε ο Πλάτωνας «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» Συγκεντρώσαμε φράσεις, ρητά και αποφθέγματα από προσωπικότητες που μιλούν για την προσπάθεια για μια νέα αρχή από διαφορετική κάθε φορά σκοπιά. Άλλοτε με ποιητική διάθεση άλλοτε με σοφία και άλλοτε με χιούμορ.
Ας τα δούμε λοιπόν στη συνέχεια.
Τα σπουδαιότερα γνωμικά και αποφθέγματα για τους εχθρούς
Συντάκτης: Ζεχερλής Μιχάλης
Χρον. Αναγ. (3')
Σύμφωνα με το Πόπλιο τον Σύρο είναι άτυχος στη ζωή όποιος
δεν έχει εχθρούς. Επειδή όμως σχεδόν όλοι μας γνωρίσαμε το μένος ενός εχθρού, αποφασίσαμε να διαλέξουμε τα πιο γνωστά γνωμικά και αποφθέγματα που μιλούν με σοφία περισσή για τους εχθρούς της
ζωής, και να σας τα παρουσιάσουμε παρακάτω για να μπορέσουμε ίσως να σας βοηθήσουμε για το
πως να τους αντιμετωπίσετε αν ποτέ παρουσιαστούν στο διάβα σας.
- Αυτός που στη ζωή του δεν έκανε φίλους, δεν έκανε ποτέ του και εχθρούς. (Άλφρεντ Λορντ Τένισον)
- Δεν πρέπει να μισούμε τους αιρετικούς, αλλά την αίρεση, όχι τον άνθρωπο, αλλά την πονηρή πράξη,την διεφθαρμένη γνώμη. (Ιωάννης ο Χρυσόστομος)
- Είναι αληθινή η λαϊκή παροιμία ότι τα δώρα των εχθρών δεν είναι ούτε χρήσιμα ούτε ωφέλιμα.(Σοφοκλής)
- Αν περιμένεις αρκετά στην όχθη του ποταμού, θα δεις τα πτώματα των εχθρών σου να περνούν επιπλέοντας από μπροστά σου. (Σουν Τζου)
- Πρέπει να έχουμε και φίλους και εχθρούς. Τους φίλους, για να μας θυμίζουν το καθήκον μας και τους εχθρούς, για να μας υποχρεώνουν να το κάνουμε. (Πλούταρχος)
- Σας ζητώ να με κρίνετε από τους εχθρούς που έκανα. (Φραγκλίνος Ρούζβελτ)
- Το πόσο πολιτισμένος είναι ένας άνθρωπος φαίνεται, όχι από τον τρόπο με τον οποίο φέρεται στους φίλους του, αλλά από το πώς αντιμετωπίζει τους εχθρούς του. (Ανώνυμος)
- Ένας πεσμένος εχθρός μπορεί να σηκωθεί ξανά, αλλά ένας εχθρός που έχει συνθηκολογήσει είναι πραγματικά νικημένος. (Σίλερ)
- Δεν υπάρχει μικρός εχθρός. (Φραγκλίνος)
- Δεν υπάρχει χειρότερη συμφορά, παρά να περιφρονήσεις τους εχθρούς σου. (Λάο-Τσε)
- Εάν υπάρχει πρόσωπο, το οποίο αποστρέφεσαι, δεν πρέπει ποτέ να ομιλείς γι' αυτό. (Ρενάν)
- Έπαινος από εχθρό μυρίζει. (Μίλτων)
⚊ Αποφθέγματα, Γνωμικά & Αφορισμοί
Ο Αριστοτέλης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που οι διδαχές του κυριάρχησαν στην επιστημονική σκέψη. Γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, στη Μακεδονία το 384 π.Χ. Σε ηλικία 17 ετών εισήλθε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα, όπου παρέμεινε έως τα 37 του έτη. Εκεί συνδέθηκε τόσο με τον ίδιο τον Πλάτωνα όσο και με τον Εύδοξο, τον Ξενοκράτη και...
Όπως έλεγε και ο μέγας Αϊνστάιν «Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.» όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η ανθρώπινη βλακεία είναι ανίκητη και εμείς για να σας το βεβαιώσουμε και να σας το τεκμηριώσουμε, ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα πιο γνωστά αποφθέγματα...
O Πλούταρχος ήταν από τους κορυφαίους Αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε το 47 μ.Χ. και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, απεβίωσε το 120 μ.Χ. Ήταν ο πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που τίμησε για 29...
Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι ή Ταρκόβσκι ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1932 στο Ζαβράγιε της Ρωσίας και απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου του 1986 στο Παρίσι. Ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου.
Η αλλαγή και η εξέλιξη πρέπει να είναι o οδηγός της ζωής. Δεν είναι πάντα εφικτό και εύκολο θέλει προσπάθεια και επιμονή, ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε τις αλλαγές ανώδυνα. Όμως αυτές είναι που μας κάνουν δυνατότερους ως ανθρώπους και όπως διακηρύσσει σοφά και ο Leo Buscaglia «Η αλλαγή είναι το τελικό αποτέλεσμα κάθε ουσιαστικής γνώσης»
⚊ Moments of art and life
Favorite posts
⚈ Λογοτεχνικά μονοπάτια
◼ Δείτε στη συνέχεια σειρά επιλεγμένων πρωτότυπων λογοτεχνικών κειμένων,
που έγραψαν οι συνεργάτες μας για να σας
κρατήσουν συντροφιά αν σας αρέσει το διάβασμα.
● Για να διαβάσετε παρακάτω οποιοδήποτε λογοτεχνικό κείμενο σας ενδιαφέρει κάντε κλικ πάνω του.