Επειδή όπως έλεγε ο Πλάτωνας «Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός» Συγκεντρώσαμε φράσεις, ρητά και αποφθέγματα από προσωπικότητες που μιλούν για την προσπάθεια για μια νέα αρχή από διαφορετική κάθε φορά σκοπιά. Άλλοτε με ποιητική διάθεση άλλοτε με σοφία και άλλοτε με χιούμορ.
Ας τα δούμε λοιπόν στη συνέχεια.
Πως αφήσαμε τις ώρες μας και χαθήκαν: Γιάννης Ρίτσος
Συντάκτης: Ζεχερλής Μιχάλης
Χρον. Αναγ. (3')
Ο Γιάννης Ρίτσος γεννήθηκε στη Μονεμβασιά στις 1 Μαΐου του 1909 και απεβίωσε στην Αθήνα στις 11 Νοεμβρίου του 1990. Γνωστότατος ποιητής και πεζογράφος με διεθνή φήμη και ακτινοβολία. Δημοσίευσε πάνω από εκατό ποιητικές συλλογές και συνθέσεις, είκοσι δύο μυθιστορήματα και θεωρείται από τους σημαντικότερους λογοτέχνες του 20ού αιώνα. Γιος εύπορου κτηματία, τελείωσε το σχολαρχείο της Μονεμβασιάς και το 1921 γράφτηκε στο γυμνάσιο του Γυθείου. Ο θάνατος του αδερφού του και της μητέρας του από φυματίωση το 1921, καθώς και η οικονομική καταστροφή της οικογένειας του, απόρροια του χαρτοπαικτικού πάθους του πατέρα του, σημάδεψαν τη ζωή του ποιητή από τα παιδικά του χρόνια.
Ο Γιάννης Ρίτσος Βραβεύθηκε με το Κρατικό Λογοτεχνικό Βραβείο Ποίησης και με το Βραβείο Ειρήνης Λένιν.
⚊ Δείτε παρακάτω τα πιο μεστά και γεμάτα σοφία αποφθέγματα του:
- Έχεις ακόμη να κλάψεις πολύ ώσπου να μάθεις τον κόσμο να γελάει
- Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του.
- Να είμαστε έτοιμοι. Κάθε ώρα είναι η δική μας ώρα
- Για να φτάσεις να πεις την αλήθεια, θα πρέπει -λέει- να μην περιμένεις πια τίποτα
- Και οι λέξεις φλέβες είναι. Μέσα τους αίμα κυλάει.
- Δε χρειάζεται να θυμηθείς. Tο ξέρουμε
- Γιατί τάχα αμαρτία η συμφωνία με την επιθυμία σας;
- Μάθε ν' αγαπάς αυτούς που δεν πληγώνουν την αγάπη.
- Την πρώτη και την τελευταία σου λέξη την είπαν ο έρωτας και η επανάσταση.
- Κάποτε, από μια σύμπτωση, βρίσκουν οι λέξεις το άλλο νόημά τους.
- Η αρετή μας είναι η αμοιβαία μας χρησιμότητα.
- Το ξέρω πως καθένας μονάχος πορεύεται στον έρωτα. Μονάχος στην δόξα και στο θάνατο. Το ξέρω. Το δοκίμασα...
- Καλό προσωπείο, σε δύσκολους καιρούς, ο μύθος.
- Τη Ρωμιοσύνη μην την κλαις -εκεί που πάει να σκύψει με το σουγιά στο κόκαλο, με το λουρί στο σβέρκο, να τη, πετιέται αποξαρχής κι αντρειεύει και θεριεύει και καμακώνει το θεριό με το καμάκι του ήλιου.
- Μου χρειάζεται πριν απ' το θάνατό μου μια ύστατη γνώση, η γνώση τού θανάτου μου, για να μπορέσω να πεθάνω.
- Αν δεν υπήρχε ο θάνατος ποιος γλύπτης, ποιος ποιητής θα δούλευε για την αθανασία;
- Μήτε νύχτα δίχως μέρα, μήτε νιος δίχως αγάπη.
18. Πως αφήσαμε τις ώρες μας και χάθηκαν πασχίζοντας ανόητα να εξασφαλίσουμε μία θέση στην αντίληψη των άλλων.
⚊ Αποφθέγματα, Γνωμικά & Αφορισμοί
Ο Αριστοτέλης ήταν αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος που οι διδαχές του κυριάρχησαν στην επιστημονική σκέψη. Γεννήθηκε στα Στάγειρα της Χαλκιδικής, στη Μακεδονία το 384 π.Χ. Σε ηλικία 17 ετών εισήλθε στην Ακαδημία του Πλάτωνα, στην Αθήνα, όπου παρέμεινε έως τα 37 του έτη. Εκεί συνδέθηκε τόσο με τον ίδιο τον Πλάτωνα όσο και με τον Εύδοξο, τον Ξενοκράτη και...
Όπως έλεγε και ο μέγας Αϊνστάιν «Μόνο δύο πράγματα είναι άπειρα: το σύμπαν και η ανθρώπινη βλακεία, και ως προς το σύμπαν διατηρώ κάποιες αμφιβολίες.» όπως καταλαβαίνετε λοιπόν η ανθρώπινη βλακεία είναι ανίκητη και εμείς για να σας το βεβαιώσουμε και να σας το τεκμηριώσουμε, ψάξαμε, βρήκαμε και σας παρουσιάζουμε παρακάτω τα πιο γνωστά αποφθέγματα...
O Πλούταρχος ήταν από τους κορυφαίους Αρχαίους Έλληνες ιστορικούς, βιογράφος και δοκιμιογράφος. Γεννήθηκε το 47 μ.Χ. και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του στη Χαιρώνεια, απεβίωσε το 120 μ.Χ. Ήταν ο πρεσβύτερος των ιερέων του Απόλλωνα στο Μαντείο των Δελφών, όπου ήταν υπεύθυνος για την ερμηνεία των χρησμών της Πυθίας, αξίωμα που τίμησε για 29...
Ο Αντρέι Αρσένιεβιτς Ταρκόφσκι ή Ταρκόβσκι ήταν Ρώσος σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Γεννήθηκε στις 4 Απριλίου του 1932 στο Ζαβράγιε της Ρωσίας και απεβίωσε στις 29 Δεκεμβρίου του 1986 στο Παρίσι. Ανήκει στους κορυφαίους εκπροσώπους του ρωσικού κινηματογράφου.
Η αλλαγή και η εξέλιξη πρέπει να είναι o οδηγός της ζωής. Δεν είναι πάντα εφικτό και εύκολο θέλει προσπάθεια και επιμονή, ούτε μπορούμε να αποδεχτούμε τις αλλαγές ανώδυνα. Όμως αυτές είναι που μας κάνουν δυνατότερους ως ανθρώπους και όπως διακηρύσσει σοφά και ο Leo Buscaglia «Η αλλαγή είναι το τελικό αποτέλεσμα κάθε ουσιαστικής γνώσης»
⚊ Moments of art and life