Το τυχερό δελτίο

2024-04-04
Font Awesome 1 Icons W3.CSS

  Σειρά διηγημάτων: Fantazio

⚊ Aπό τον ποιητή, θεατρολόγο και κριτικό Κωνσταντίνο Μπούρα

Ήταν η εικοστή επέτειος τού θανάτου του. Σημαδιακή ημέρα στη ζωή του. Κρίσιμη, από πολλές απόψεις.

Έντεκα ενδεκάτου του σωτηρίου (κυριολεκτικώς) έτους 2001. Μετά από μια ερωτική απογοήτευση και επίσκεψη σε φίλο-παρηγορητή (με αυτή τη σειρά) παρασύρθηκε και ήπιε ένα μπουκάλι ούζο (του λίτρου). Δεν ήταν όμως μόνον αυτό. Κάπνισε. Από εκείνα τα άφιλτρα τα παλιά, τα σέρτικα. Τώρα, έπεσε η στάχτη στο ποτήρι με το ευωδιαστό ποτό που μύριζε γλυκάνισο, του έριξε ο δήθεν φίλος το χάπι του βιασμού… κανείς δεν ξέρει. Και μπορεί μεν να μην βρέθηκε βιασμένος, πεταμένος στον δρόμο, στα σκουπίδια τής Φωκίωνος Νέγρη, βρέθηκε όμως στο δεύτερο υπόγειο του Ευαγγελισμού, εκεί που βάζουν τα πτώματα για την νεκροψία.

Είδε… Και τι δεν είδε! «Τον Χριστό φαντάρο», που λένε. Μάλιστα. Αγγέλους. Ήταν τρεις. Ο μεσαίος τού έμοιαζε κάπως. Μάλιστα φορούσε γυαλιά από ταρταρούγα διασπαρμένα με διαμάντια (αληθινά, όχι faux!!!), κάτι πολύτιμους λίθους σαν κοτρώνες που ακτινοβολούσανε σαν άστρα (από άγνωστο αστερισμό). Στην πατρίδα του! Γύρισε στην πατρίδα του. Ήταν ελεύθερος να φύγει από την Γη και να μην ξαναγυρίσει. Δεν είχε κάρμα. Δεν χρωστούσε τίποτα. Του χρωστούσαν, δεν τους χρωστούσε…

Μετά όμως από μια σύντομη κουβέντα με τους Αγγέλους (του) και μια αναψυκτική βουτιά στην φωτεινή λίμνη τής Λήθης, εμποτίστηκε στο ενεργοπληροφοριακό πεδίο και επέστρεψε. Ναι, επέστρεψε!!! Εδώ στη γη. Να κάνει τι; Έτσι είναι η ζωή; Σαν απέραντο σκουπιδιάρικο τού φάνηκε η λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, όταν αναστήθηκε, βρήκε τα ρούχα του, τα κλειδιά (πορτοφόλι και κινητό είχαν κάνει φτερά). Πήρε ταξί και γύρισε στο σπίτι του. Έμεινε λιώμα τρεις μέρες στον καναπέ ακούγοντας την λειτουργία από το Θιβέτ (ευτυχώς ήταν Σάββατο χαράματα). Δευτέρα πήγε στη δουλειά. Στο μεσημεριανό διάλειμμα έτρεξε στο νοσοκομείο να δηλώσει την …εξαφάνιση του πτώματος. Γεώργιος Παπαδόπουλος, έγραφε το Δελτίο Συμβάντων. Είχε πέσε σε κώμα καταμεσής του δρόμου και κάποιοι (οι πορτοφολάδες ίσως) φώναξαν ασθενοφόρο. Μετά από σύντομες διατυπώσεις η γραφειοκρατική τάξη αποκαταστάθηκε.

Εκείνο το φωτεινό τούνελ όμως δεν έφυγε από το θυμητικό του. Και ο διάλογος με τους αγγέλους: 

  • Γιατί θέλεις να γυρίσεις;
  • Για να διδάξω, να μεταδώσω την πείρα μου.
  • Πήγαινε τότε, είσαι ελεύθερος. Κι όποτε το αποφασίσεις, εμείς είμαστε εδώ.
  • Σας ευχαριστώ.
  • Περίμενε λίγο. Δικαιούσαι τρία δώρα. Ακούω (με μια φωνή και οι τρεις).
  • Χμμ, ναι. Τρεις ευχές: να είμαι καλός κ' αγαθός, να μεταλαμπαδεύω την εμπειρία και τις γνώσεις μου και να περιποιούμαι φυτά, ζώα και ανθρώπους.
  • Με αυτή τη σειρά; (Γελάνε και οι τρεις μαζί). Οκέι. Γέγονε. Πήγαινε τώρα στο Καλό και με τη νίκη!!!

Κι επήγε. Πέρασαν χρόνοι είκοσι και μέρες δοξασμένες. Τυραγνισμένος μέχρι το κόκκαλο. Φτωχός. Αλλά όχι πολύ. Κουρασμένος. Αλλά όχι πολύ. Ευχαριστημένος από τη ζωή. Αλλά όχι πολύ.

Σήμερα ξαναγύρισε στην γειτονιά που έμενε τότε. Από νοσταλγία. Στο ισόγειο είχε ένα προπατζίδικο. Μπήκε μέσα. Στην τσέπη του, στο παντελόνι πίσω αριστερά είχε ένα μικρό δερμάτινο πορτοφολάκι που του κληροδότησε ο πατέρας του που ήταν εισπράκτορας. Αποκλειστική κληρονομιά. Με λίγα ψιλά μέσα. Διάλεξε ένα ευρώ και έπαιξε τζόκερ. Δύο στήλες. Είχε τζακ-ποτ. Τρία εκατομμύρια.

Πριν συμπληρώσει τις δύο στήλες έκλεισε τα μάτια και επαναδιαπραγματεύτηκε με τους αγγέλους μια τέταρτη ευχή: «να γίνω πλούσιος». Ξαφνικά, το 19 αναβόσβησε στο απλό τυπωμένο χαρτί. Διάλεξε για τζόκερ το δέκα εννέα. Συμπλήρωσε και τους άλλους αριθμούς (πέντε συν πέντε) εκεί που νόμιζε, που του φαινόταν ότι λαμπυρίζουν ορισμένα τετράγωνα κουτάκια, το έδωσε στον υπάλληλο, πλήρωσε, πήρε το απόκομμα, το ξανάβαλε πάνω στον πάγκο και το σκάναρε στο κινητό του με την εφαρμογή που χαρίζει δώρα (γήινα αυτή τη φορά, ψιλολόγια).

Πήγε σπίτι κι εκοιμήθηκε τον ύπνο του δικαίου μισοευτυχισμένος που είναι ακόμα ζωντανός στα εξήντα του. Και σε πλήρη υγεία. Ούτε κορωνοϊός ούτε τίποτα.

Με το που άνοιξε το μάτι (από το ένα έβλεπε μόνο) και το κινητό για πρωί, του ήρθε μήνυμα πως είχε κερδίσει τρία εκατομμύρια ευρώ!!! Μα το δελτίο άφαντο.

Το είχε αφήσει πάνω στον πάγκο όπου το σκάναρε. Έτρεξε στο προπατζίδικο. Ήταν κλειστό. Απόρησε ο υπάλληλος μόλις τον είδε άγρια χαράματα (είχε πάει δέκα η ώρα – δέκα και τέταρτο, για την ακρίβεια).

Πάνω στον πάγκο δεν υπήρχε τίποτα. Όλα τα χαρτάκια, τα αποκόμματα είχαν πεταχτεί στα σκουπίδια αποβραδίς και το βαρέλι στην γειτονιά (και το πράσινο και το μπλε) είχαν αδειάσει. Η σκουπιδιάρα είχε περάσει στην ώρα της. Τουριστική περιοχή, βλέπεις.

Ο παθών μούδιασε. Δεν είπε τίποτα. Σταμάτησε το μυαλό του.

Πήγε απέναντι, ακούμπησε σε ένα δέντρο (μουριά, ήταν μουριά) έκλεισε απελπισμένος τα μάτια και τότε ήρθαν οι άγγελοι:

  • Να προσέχεις τι ζητάς. Να κερδίσεις ζήτησες. Όχι και να εισπράξεις!

Συνέχισε ήσυχος τη μέρα του, χαμογελώντας από καιρού εις καιρόν χωρίς κανείς να ξέρει γιατί.

Τελικά το Σύμπαν έχει χιούμορ, άσε που είναι ηλίθιο πολύ και τα παίρνει όλα κατά γράμμα!!! Κανείς δεν μπορεί να παραβγεί σε ευστροφία τους ταλαίπωρους πολυμήχανους, πολύπαθους και πολυπαθείς ανθρώπους.

Η ώρα ήταν 11:11, 11/11/2021. Του χρόνου την ίδια μέρα θα είναι 11/11/2022 (όλα διπλά). Ίσως τότε, που θα είναι πάλι ανοικτή η πύλη, να είναι τυχερός. ΊΔΩΜΕΝ!!! «Ποτέ δεν πρέπει να απελπίζεται κανείς». Έτσι δεν λένε στις κηδείες και στα μνημόσυνα; «Μακριά από εμάς!»

Τέλος και τω Θεώ δόξα!!!


Δρ. Κωνσταντίνος Μπούρας


  Πρόσφατες δημοσιεύσεις

Η Νίκη (κατά κόσμον Νικολέττα) όταν τρελάθηκε (από τα γερατειά και τα κρυμμένα μυστικά, τα αθώα ψέματα και τις λευκές εκεχειρίες με τον άσπονδο σύζυγό της) σηκωνόταν μαύρα μεσάνυχτα να πάει προς νερού της, μετά βαφόταν, ντυνόταν, φορούσε τα κοσμήματά της όλα κι έτρεχε να φύγει στον κατήφορο. Όταν τη σταματούσαν και τη ρωτούσαν πού πηγαίνεις εκείνη...

Τα έχω δει όλα. Ή, μάλλον, έτσι νόμιζα μέχρι την πρόσφατη Κρίση του κορωνοϊού, που διαδέχτηκε την άλλη κρίση, την οικονομική, που ήταν απλώς αποτέλεσμα μιας άλλης Κρίσης, βαθύτερης, πολιτισμικής.

Βγήκε από το Υπόγειο Θέατρο παραζαλισμένος. Παραμονή Χριστουγέννων. Δεν ήξερε γιατί οι γιορτές τον καταθλίβουν. Ή μάλλον ήξερε, αλλά δεν ήθελε να τα θυμάται όλ' αυτά τώρα. Διαζύγια των γονέων, χωρισμοί, αλλαγές σχολείων, πόλεων, χωρών, ηπείρων, αλλαγή πλανήτη… Ξερριζωμένος. Μάλιστα, ξεριζωμένος. Αυτή είναι η σωστή λέξη.

Ήταν η εικοστή επέτειος τού θανάτου του. Σημαδιακή ημέρα στη ζωή του. Κρίσιμη, από πολλές απόψεις.

Ταραγμένη εφηβεία, όπως και να το κάνεις. Χωρισμένοι γονείς. Μετά από πολλά χρόνια σε διάσταση. Δασκάλα εκείνη στο Δημοτικό Σχολείο τής περιοχής, Καθηγητής Φιλόλογος εκείνος στο απέναντι Γυμνάσιο. Ακριβώς απέναντι από το σπίτι τους. Στο απέναντι πεζοδρόμιο. Και το σπίτι που ζούσε με την κυρά του και τα «μούλικα» (έτσι τα έλεγε η μάνα του, αν και...

  Σχετικές δημοσιεύσεις

3j4z7u

 
Σειρά: Τα αφηγήματα
του Κωνσταντίνου Μπούρα
★★★★★
Οι μοιρολογίστρες τής συμφοράς απομακρύνονται όταν ευημερείς
Θέμα: Αυτό μου το είχε πει μια πρώην φίλη μου (και νυν ορκισμένη εχθρά μου) για μια άλλη πρώην (και κοινή μας) φίλη, που αυτές...

 

ce86283

 
Σειρά: Τα αφηγήματα
του Κωνσταντίνου Μπούρα
★★★★★
Η τρέλλα εθεωρείτο κολλητική στον Μεσαίωνα
Θέμα:Η τρέλλα εθεωρείτο κολλητική (στον Μεσαίωνα) από τους νοητικώς ασταθείς – «με στραβό κοιμήθηκες το πρωί θα αλληθωρίζεις» - μα ποιος του είπε να...

 

Maska

 
Σειρά: Τα αφηγήματα
του Κωνσταντίνου Μπούρα
★★★★★
ΠΑ-τέρας
Θέμα:Ἔτσι ὁ φονιᾶς ποὺ κρίματα ἔχει πλήθια, ἐὰν φθάσει καὶ τοῦ κλείσει ὕπνος τὸ μάτι,βγαίνουν μαζὶ καὶ τοῦ πατοῦν...

 

Pinakas_22222

 
Σειρά: Τα αφηγήματα
του Κωνσταντίνου Μπούρα
★★★★★
ΟΝΕΙΡΟΦΑΝΤΑΣΙΕΣ
Θέμα:Το Σύμπαν είναι ρευστό. Και τα οικοδομήματά μας επίσης. Είδα πως είχαμε μετακομίσει σε καινούργια εξοχική κατοικία που θα ήταν όμως και μόνιμη διαμονή. Τα πατώματα κλιμακωτά και κεκλιμένα....

 

 

Διαβάστε επίσης

Στιγμές της τέχνης & της Ζωής
Mε το δικό μας βλέμμα

Power

 

Διήγημα
Powdered dreams of one Wednesday at Monmouth Coffee
Δευτερο μέρος του "Something less than nothing"
Από τη Σειρά διηγημάτων
Στιγμές από τη ζωή μου
Θέμα: Πονούσα αφόρητα ξάπλωσα στο πεζοδρόμιο ζήτησα βοήθεια από κάτι περαστικούς και έκλεισα τα μάτια μου....

   

Later_it_652

 

Διήγημα
Something less than nothing
Πρώτο μέρος
Από τη Σειρά διηγημάτων
Στιγμές από τη ζωή μου
Θέμα: Ο Δημοσθένης απολαμβάνει τον καφέ του στο Λονδίνο απέναντι από το Big Ben όταν αρχίζει η μοίρα να του παίζει περίεργα παιχνίδια.

   

solon_sofos

 
Αποφθέγματα
★★★★
Σόλων ο Αθηναίος: Αποφθέγματα του μεγάλου νομοθέτη της Αρχαιότητας
Θέμα: Ο Σόλων (640-560 π.Χ.) ήταν σημαντικός Αθηναίος νομοθέτης, φιλόσοφος, ποιητής και ένας από τους επτά σοφούς της αρχαίας Ελλάδος. Καταγόταν από πλούσια και αριστοκρατική οικογένεια, που...

   

 

Georgios_Drosinis_09

 
  Αποφθέγματα
★★★★
Τα πιο σπουδαία αποφθέγματα του Γεώργιου Δροσίνη
Θέμα: Ο Γεώργιος Δροσίνης ήταν Έλληνας ποιητής, πεζογράφος και δημοσιογράφος. Ήταν ένας από τους πρωτοπόρους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής στην ποίηση και της ηθογραφίας στην πεζογραφία....

   

 

Fovos_z12

 
  'Εμμετρη ποίηση
Συλλογή Οι χειμώνες της καρδιάς μου
Του Μιχάλη Ζεχερλή
Φόβος
Θέμα:Ένα από τα σπουδαιότερα ποιήματα αυτής συλλογής εμπνευσμένο από τους φόβους μιας παγωμένης καρδιάς για το απόκοσμο τοπίο της μοναξιάς που δημιουργεί ένας ξένος τόπος.

   

ponos_852

 
  'Εμμετρη ποίηση
Συλλογή Οι χειμώνες της καρδιάς μου
Του Μιχάλη Ζεχερλή
Πόνος
Θέμα: Στη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβρη του 1999 γίνεται κομμάτι αυτής της συλλογής ο Πόνος που έχει μία ξεχωριστή σημασία για τον δημιουργό του, αφού ολοκληρώθηκε ανήμερα των γενεθλίων του.

 

1xumix

 
  Αποφθέγματα του Nicolas Chmfort
★★★★
Η πιο χαμένη μέρα
Θέμα: Ξυπνάς μουτρωμένος, βαρύς, άκεφος; πήγαινε μια στιγμή στον καθρέπτη δες την έκφραση σου και τότε είναι η στιγμή για να χαμογελάσεις. Βγες στον δρόμο, μίλησε με τους φίλους σου...

 

 

marasmos

 
  Αποφθέγματα του Leonard Cohen
★★★★
Όταν τα πράγματα πηγαίνουν άσχημα
Θέμα: Πριν δύο δεκαετίες γυρίζοντας από ένα ταξίδι που όλα μου πήγαν τόσο άσχημα , μα τόσο άσχημα, που θεωρούσα πως ο η ζωή ήθελε να παίξει μαζί μου χορούς γεμάτους δυστυχία του ενός...

 

 

kounalis_09

 
Μουσικά Δρώμενα
★★★★
Τσ' Αγάπης Και Του Έρωτα
Θέμα: Τσ' Αγάπης Και Του Έρωτα (Ο Ερωτόκριτος και η Αρετούσα) είναι ένα μελωδικότατο τραγούδι που ερμηνεύει με τέχνη ο Μιχάλης Κουνάλης και η Εμμανουέλα Χιωτάκη..

 

 

2qltoi

 
  Περίεργα & Παράξενα
★★★★★
18 πολύ παράξενα αλλά παντελώς αληθινά γεγονότα που θα σας εκπλήξουν
Θέμα:Οι μοναδικές πληροφορίες που αφορούν περίεργα γεγονότα που είναι όμως αληθινά πάντα μας προκαλούν μια μεγάλη έκπληξη...

   

   

giras

 
  Αποφθέγματα
★★★★
Σοφά αποφθέγματα για τα γηρατειά
Θέμα: Σύμφωνα με Βενιαμίν Φραγκλίνο « Η τραγωδία στη ζωή είναι πως γινόμαστε γέροι πολύ σύντομα και σοφοί πολύ αργά.» Οπότε δύσκολα η εύκολα πρέπει να απολαύσουμε τη ζωή και....

gerl_ermou

 
Μυθιστόρημα σε Συνέχειες
★★★★★
Το Κορίτσι της Ερμού
(Kεφάλαιο 1 έως 3)
Θέμα: Δεκέμβρης του 2015: Χιόνιζε τρεις ημέρες συνέχεια , η κακοκαιρία και η συνεχής χιονόπτωση είχε δημιουργήσει...

 

● Λογοτεχνικά μονοπάτια

❏ Δείτε στη συνέχεια σειρά επιλεγμένων πρωτότυπων λογοτεχνικών κειμένων, που έγραψαν οι συνεργάτες μας για να σας κρατήσουν συντροφιά αν σας αρέσει το διάβασμα.

X

 

● Για να διαβάσετε παρακάτω οποιοδήποτε λογοτεχνικό κείμενο σας ενδιαφέρει κάντε κλικ πάνω του.

 

 
  Δημοφιλείς ενότητες
Είμαστε η δική σου συντροφιά